2011. február 12., szombat

123. Mit jelent a döntés az életünkben?

Üdv kedves Olvasó!
2000. augusztus. 15. Kedd. Nagyboldogasszony
Szentmise
  (Lk.1,39-56.) A mai szentmise délelőtt volt a Viaenney Szt. János templom előtti téren, római zarándoklatunk első napján. Sok fiatal gyűlt össze, a szentmise nagyon szép volt, sok szép énekkel. Ámen.
   (Lk.2,1-14.) Szerdán a Circus Maximusban volt bűnbánati liturgia és gyónási lehetőség. Nagy tömeg jött össze, sok fiatal volt. Este a Szent Péter bazilikában voltunk. Szép nap volt ez a mai. Ámen.

2000. augusztus. 17. Csütörtök.
Szentmise
   A mai napon a Trasteverén voltunk a magyarok templomában, katekézisen. Nagyon jó dolgokat hallhattunk. Jézus önmagát adta értünk a kereszten, szabadon. Meg volt a szabadsága, hogy döntsön. Bűnt nem követett el a kísértések ellenére, nem fordult el az Atyától. Ma nagyon sok a tapsikáló keresztény. De mit jelent a kereszt az életünkben?
   Mit jelent a döntés az életünkben? Ki a felszabadult ember? Alapvető döntés, melyhez hű marad! Csak az felszabadult, aki azt teszi, amit döntött. Kezdetben Jézust sokszor megkísérti Sátán. Jézus mindig nemmel válaszol. Nem!- mert írva van. Belső nagy döntés a getszemáni kertben: „Ne az én akaratom legyen, hanem a Tiéd.” Önmaga életét, dicsőségét vagy az Atyáét válassza? Szabad döntést hozott, az Atya mellett. Szabad, ezért tud kicsi lenni. Jézus a kicsik, szegények, bűnösök közé jött el szabad elhatározásból; az Atyát választotta. Szabad a farizeusoktól, társadalmi irányzatoktól, vagyontól. A tömeg királlyá akarja tenni, ettől is szabad. Csak az Atya akaratát nézi. Jézus szabadsága. Szabad, egy döntést hozott. Szabadság, felszabadultság született. Döntöttem-e már életemben, mit követek, mi határozza meg a hétköznapjaimat? Jézus kiüresítette magát az Atyának, Őt választotta. Odaadta magát. Mi szabadok vagyunk!


   Jézus szemben találta magát a halállal. Egyszerre vagyunk végtelen és földhöz ragadott lény. Szenved, egyedül van, a halállal szembe néz az ember. A keresztet, feltámadást nem érthetjük meg előzmények nélkül. Az evangéliumok a keresztre készítenek fel. Istenem, miért hagytál el engem? Szenved önmaga ember voltától, másoktól. Árulás, gyűlölet, gyávaság nem tudnak Jézussal mit kezdeni. Ott van vele az önátadás, szabadság, az Atya. A búzaszem elhal, százannyit terem. Atyám, szabadíts meg ettől az órától. Később: Dicsőítsd meg általam a világot. Egész élete vajúdás, új és új döntések. A kereszten a gyönyörű fohász: Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem! Semmi válasz nincs rá.
   Az Atya hallgatása, ez a mély hallgatás nem közönyt jelez, s nem apátiát. Úgy szerette az Atya a világot, hogy egyszülött fiát adta. Mindketten szenvednek. Az Atya elveszti Fiát, Jézus haldoklik (pedig megszabadíthatná). Kilehelli lelkét, de rögtön utána megjelenik egy sejlő szeretet, a Szentháromság. Az Atya visszaadja a Fiú lelkét a feltámadáskor. Az egész Szentháromság tette a feltámadást. Csend, mely az Atyáé és a Fiúé, s ott van a Szentlélek is, egységben. Százados: többről van itt szó! Ez valóban Isten Fia volt. Ebben a borzalomban ott van a Szentháromság egysége, a megváltást is ők tették. Imádunk téged Krisztus és áldunk, mert szent kereszted által megváltottad a világot!


  Sátán csak azt mondja, hogy: Te vagy az Isten fia! De azt soha nem mondta, hogy Te vagy az Úr! Jézus az Úr, aki az Atya akaratát cselekszi. Ő egyedül az Úr. Ezt kell kimondanunk. A kereszthalált kell újra látnunk, ahogy a pogány százados: Ő az Isten Fia volt! Az egyház Isten népe, közösség, a keresztnél áll. A keresztfa alatt állva, ahhoz közel jobban átérezzük, s talán Jézussal együtt mondhatjuk: Miért hagytál el engem; s beteljesedett. A kereszt hordozása. Jézus tudatosan volt szegény, szenvedő. Döntés volt. Jézus meghalt és feltámadt értünk. Imádunk Téged Krisztus, mert szent kereszted által megváltottad a világot. Dicsőség az Atyának, Fiúnak, Szentléleknek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen.
   (Jn.3,3-17.) A mai szentmisét az egyik püspök tartotta, a katekézis után. Egyszer a kereszten egy kis városkában egy kartonpapír függött, melyre az volt írva, hogy Krisztus csak három órát szenvedtél a kereszten, mi ez ahhoz képest, amit mi szenvedünk! Jézus egész életében tudatosan döntött az Atya mellett, kereszthalálával, szenvedésével, életének feláldozásával megváltotta a világot. Ez a megváltás egyetemes, az összes emberre kiterjed. Lépjetek át a Szent Kapun. Sok ember élete önzés, világi dolgok hajszolása. Legyünk alázatosak, lemondóak, ne a magunk útján járjunk, hanem adjuk át életünket az Úrnak. A kereszt ítélet is egyben. Vegye föl mindenki keresztjét! Isten egyszülött Fiát adta értünk. Ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése