2011. május 17., kedd

145. Megtisztult szív

Üdv kedves Olvasó!
2000. december. 03. Vasárnap.  Ádvent 1. vasárnapja
Szentmise
   A mai mise előtt a Barátok templomában, reggel nyolc órától a fiatalok Szentségimádást tartottak a fél kilences diákmiséig. Gitáros énekeket adtak elő közben. A misén Jenő atya prédikált. Beszélt az adventi időszakról, ma kezdődik. Az Úr eljövetele, a karácsonyi előkészület időszaka. Várakozás és bűnbánat ideje. Jézusnak nem a felhalmozott bűneink számítanak, mert azokat megbocsájtja. A kísértések és a gyenge akarat jellemzi életünket.
A megtérés az, ami fontos. Az új élet Krisztusban. A kőszív helyett hús-vér szívet ad nekünk. Jövő héten ünnepeljük Szent Miklóst. Elbeszélt egy aranyos kis történetet Jenő atya. Fent a mennyekben az angyalok kérték Istent, hogy egy kis időre lemehessenek a Földre körülnézni az emberek között. Le is mentek és éppen egy parasztot láttak, amint szántott a lovával kis földecskéjén. Nehezen tudta tartani a kantárszárat, mert a lova állandóan rángatta a fejét, ugyanis mindig zavarták a bögölyök. Az angyalok meg csak adták egymás között a tanácsokat, hogy bezzeg ők másképpen csinálnák, így meg úgy, stb. meg nekik bizony jobban menne ez az egész dolog. Éppen úgy tettek, mint ma is sok felnőtt, csak kritizálják a másikat. Ám egyikük, nevezetesen Szent Miklós, fogta a kantárszárat és déli harangszóig megszántotta a paraszt kis földecskéjét a lóval. A többi angyal csak nevetett, hogy most piszkos lesz a palástja, de amikor visszatértek a mennyekbe, Isten csak őt dícsérte meg egyedül, mert ő segített.
   Ezután még egy történetet mesélt Jenő atya. Egyik kis hittanosa, Szőke Anti nagyon szeretett volna állandó ministráns lenni. De a próbaidőt sohasem tudta végigcsinálni, mindig elbukott valamin. Egyszer a plébános megbízta Anti őrzésére az egyik ministránst, Pufit, hogy vigyázzon Antira és ő kísérje figyelemmel. Ám Pufi egyszer csak panaszkodni kezdett, hogy Anti megint nem jött ministrálni. Egyszer segítettek a plébánosnak pakolni valamit, s a munka után Anti megkérdezte az atyát, hogy hazamehet-e megfürödni, mielőtt a templomba megy. Erre az atya azt válaszolta, hogy nem kell, jöhet izzadtan is, mert a munka megtisztította belül. Nem a tiszta ruha és külső számít, hanem a megtisztult szív. Mi is legyünk olyanok, mint Anti. Dolgozzunk úgy, mint ő. Az Ádvent időszaka legyen nekünk is a várakozás és bűnbánat, a megtisztulás időszaka. Ámen.

Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése