2011. november 15., kedd

278.Az élet tisztelete

Üdv kedves Olvasó!
2002.március.03.Vasárnap. Nagyböjt 3. vasárnapja
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában a zenés ifjúsági szentmisén Schindler atya prédikált. Az evangélium arról szólt, amikor Jézus vizet kér a szamáriai asszonytól. A prédikációban elhangzott, hogy az apró dolgokból lesznek az igazán nagyok. Newton egy leeső almát látva alkotta meg gravitációs törvényét, James Watt egy gőzölgő fazéktól vezérelve alkotta meg felfedezését, Röntgen elromlott fényképeinek köszönhető, hogy ma a röntgen elé állhatunk, ha szúr a hátunk, Fleming úgy alkotta meg a penicillint, hogy nyitott ablakú dolgozószobájába a baktériumtenyészetre a szél gombaspórákat fújt. A szél ott fúj, ahol akar, hallod zúgását, de nem tudod, hogy honnan jő és hová megy. Olyan ez, mint mikor valaki lélektől születik.


   Albert Schweitzer Afrikában járva jött rá egy nagy felismerésre: látta a dzsungelt, a vízben lévő vízilovat, a hajó fölött elrepülő madarakat és egy néger férfi munkától verejtékező vállát. Ő úgy nevezte ezt: "Az élet tisztelete." Ebből ered mindaz, mit alkotott, az egész művészete. Jézus, mikor találkozott a szamáriai asszonnyal és beszélgetett vele, az örök víz forrását ajánlotta fel neki, amitől többé nem szomjazik. Lélekben és igazságban imádjuk Istent. Jézus lehet a hídfőállás számunkra egész életünkben, biztos pont, amelybe mindig kapaszkodhatunk.
   Tolle lege, tolle lege...Vedd és olvasd, vedd és olvasd...hallotta a kis éneket Szent Ágoston egy elkeseredett pillanatában. Kinyitotta a Szentírást és az éppen szeme elé kerülő szakaszt olvasni kezdte. Az idézet pont neki szólt, szinte megvilágosodásként érte a felismerés. Tolsztoj is sokáig kereste az Igét, mígnem rátalált arra, ami neki szólt: Mindenek előtt Isten országát keressétek és annak igazságát.


   Dosztojevszkij kedvenc mondata: Jézus az Út. De nem csak az irodalomban, hanem a fizikában is találkozhatunk ilyennel: Farraday mondata, tudom, miben hiszek, Jézus velem van és segít megőrizni és kamatoztatni a rám bízott kincset arra a napra. Egy tiszteletre méltó pap igéje: Isten a szeretet. Sok ember rátalál arra az igére, amely egész életében vezérlője lesz. Mindenkinek megvan a maga kis kottája, amelyet le kell játszania. Az egész műnek Jézus adja meg az alaphangot, de ki-ki játssza a sajátját is, mert ha nem, hamis lesz a dallam, nem lesz teljes a kompozíció. Nekünk megvan már az igénk, melyet el kell játszanunk? Isten országát együtt építjük, közösen. Gyökössynek az asztalán fatáblába vésve ez a szó állt: MÉGIS; mely a remény kulcsszava.


   Schindler atya kedvence: Uradat, Istenedet imádd teljes lelkedből, szívedből, erődből és elmédből és felebarátodat szeresd, mint tenmagadat. És hozzá a záradék: nincs ezektől nagyobb parancs. Ha széthullik egy család: viseljétek el egymást szeretetben; ha valaki testileg-lelkileg bajban van: legyen neked elég az én kegyelmem, hisz az erőtlenségeden keresztül mutatkozik meg Isten ereje; ha valaki fél az elmúlástól: a szeretetben nincsen félelem. Imádkozzunk együtt Jézushoz, hogy adja meg nekünk a békét életünkben, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése