2012. január 8., vasárnap

317. Háromkirályok avagy hová tartok az életben?

Üdv kedves Olvasó!
2012.január.08.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában zenés ifjúsági diákmise volt, melyen Schindler atya prédikált. Az evangélium a három királyokról szólt. Az atya elmondta, hogy 2006-ban kétségek közt ült a kölni dómban bajai fiatalok között a három királyok sírjánál. Ereklyéiket egy díszes síremlékben őrzik, csontjaikat Nagy Konstantin édesanyja Szent Ilona találta meg a Szentföldön. Konstantinápolyba vitte, majd később Milánóba kerültek és onnan I. Frigyes császár vitette Kölnbe. Ezek a kétségei máig nem múltak el.
Valóban királyok voltak? Máté evangéliuma csak bölcseket említ, akik napkeletről jöttek. Mágusok voltak, akik a perzsa papság legfelsőbb kasztjához tartoztak a görög nyelv szerint vagy babilóniai csillagászok is lehettek. Valóban hárman voltak? Máté evangéliuma nem ír arról sem, hogy hárman volnának. Izajás próféta könyvében említi, hogy aranyat és tömjént hoztak.  Az örmények szerint a bölcsek 12-en voltak. Mi volt a nevük? Gáspár, Menyhért, Boldizsár neveket használ a katolikus hagyomány. Akkoriban még három kontinens volt ismert, Európa, Ázsia és Afrika. A bölcsek mindhárom kontinenset képviselték. Egy csillagot követtek, de milyen csillagról van szó? Kepler 1604-ben egy új csillagot fedezett fel, a Halak csillagképben együttálló Szaturnusz és Jupiter közelében, mely együttállás 20 évenként megismétlődik és Krisztus előtt hétben háromszor is megtörtént abban az évben. A Szaturnusz Izrael csillaga és a Jupiter a királyok jele. A Halak csillagképe a közeledő tavasz jele, új ég és új remény égi hírnöke. Mit is akar mondani nekünk a három királyok története?


   George Kohlrieser Túszok a tárgyalóasztalnál című könyvét olvasva hasított az atyába a felismerés, hogy a három királyok is túszok voltak, akik boldogulni akartak és eredményesek lenni. Mit is jelent ez? Először is világos céljaik voltak, tudták, hogy mit akarnak. Ha az embernek nincs világosan megjelölt célja, csak bizonytalanul bolyong az életben. Ők tudták, hogy merre mennek és hová tartanak. Egy csillagot követtek, a zsidók újszülött királyát keresték Jeruzsálemben, Heródes palotájában és az itt kapott útbaigazítást követően továbbhaladtak Betlehembe, ahol megtalálták Jézust. Másodszor: mindvégig tudták, hogy hol tartanak az úton. Hová tartok az életben és hol tartok most? Nap mint nap számot kell vetnünk, hogy mit adtunk hozzá aznap, hogy előrébb jussunk. Harmadszor: volt készségük ahhoz, hogy megtegyék ezt a kétezer mérföldet a sivatagon át vagyis volt tevéjük! Teve nélkül aligha tudták volna megtenni ezt a hosszú utat. De így bátran nekivághattak. Teve nélkül lehet, hogy csak 20 mérföldet mennek, túl keveset. Jelölhetünk meg túl kicsi, de túl nagy célokat is az életben. Mihez van készségünk? Céljaink ne legyenek túl kicsik, de túl nagyok sem.
Negyedszer: tudtak mindvégig koncentrálni a célra. Nem időztek el a Tescoban vagy az Aldiban pár napot, hanem egyenesen a cél felé tartottak. Vodicai búcsúban nézelődve a különböző sátrak között olvasta fényképezgetve az atya a feliratokat: Nyereménycentrum, Buci Center az ízek világa; Mohács felé biciklizve olvasta az atya: kegyeleti központ. Mindenütt centrumok, központok vesznek körbe bennünket, csak nehogy szem elől tévesszük ebben a nagy kavalkádban az igazi célt életünkben.


   A három királyoknak jó értelemben vett csőlátása volt. Mindenki ijedt volt abban az időben, felbolydult Jeruzsálem és Heródes király is félt, akiről mondták, hogy tigrisként uralkodott és úgy halt meg, mint egy kutya, akiről Augustus császár azt mondta, szívesebben lenne a disznaja, mint tulajdon fia. Még Heródes is félt. A három királyok is visszafordulhattak volna az úton, ha úgyis mindenki ijedtség és rémület, félelem és kétségek közt vergődik, de ők továbbmentek a rájuk legyintők között. Sokan vannak, akik legyintenek ránk, minek ezt vagy minden hiába, úgysem mégy semmire. De ők továbbmentek a célt szem előtt tartva. Fontos, hogy nem voltak önvádlók, mert ha bűneiket és tehetségtelenségüket mérlegelték volna, úgy azzal azonosulva olyanokká is válnak. Az idő is fontos tényező, valamikor gyorsan, valamikor lassan múlik. Sokszor lassítanánk, sokszor siettetnénk. Néha hogy szalad az idő! Aki szalad és rohan mindig, annak az ideje is szalad. Az embernek azt érdemes csinálnia, amiben örömét leli, amivel azonosulni tud. Ilyenkor az idő is másként múlik, mintha megállna vagy észre sem vesszük a múlását vagy de gyorsan elmúlt vagy milyen lassan jön már. Fontosak a társak, akikkel elindulunk és együtt haladunk. (Volt még egy mondat, hogy a Biblia olyan, mint a dinamit, az okos ember fűteni is tud vele, de az ostoba kezében felrobban).
   Mi is tudunk úgy gondolkodni és olyanok lenni, mint a három királyok? Mert akkor nekünk is szól ez a történet. Most újévkor sok ház ajtófélfájára felírják ezt a három kezdőbetűt: CMB (Caspar, Menyhért, Boldizsárt is jelenthet), de ahol a C betű Christust jelent és együtt a három betű: Christus mansionem benedicat! (Krisztus áldja meg a hajlékot!) mindannyiunknak a 2012-es esztendőben, ámen.



Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése