2012. január 30., hétfő

322. Legyünk mi is csillag

Üdv kedves Olvasó!
2003.január.05.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a zenés diákmisén Schindler atya prédikált a Barátok templomában. Az evangélium a napkeleti bölcsekről szólt, akik a betlehemi csillagot követve a kis Jézust látogatták meg.
   A Szentírásban nem esik szó arról, hogy kik is voltak valójában ezek a napkeleti bölcsek. Azt, hogy hárman voltak, onnan lehet tudni, hogy háromféle ajándékot hoztak. Bölcsek jöttek napkeletről hódolni a Messiásnak, kincseszsákjukból aranyat, tömjént és mirhát vettek elő. Valószínű királyok voltak, mert gazdag ajándékot hoztak. Három földrészt ismertek akkoriban az ókorban az emberek, mindhárom földrészt képviselték tehát a királyok, ezzel is jelezvén, hogy az egész világ hódol a Messiás előtt. Az egyikük szerecsenkirály volt, Boldizsár, aki Afrikából jött. Hárman jöttek, egyikük fiatal, másikuk középkorú, harmadik őszbehajló. Ezzel is jelezvén, hogy minden korosztály hódol az újszülött előtt.
   Isten előtt mindenki egyforma, ő az embert nézi. Nem számít a bőrszín, származás, kor. Lehet valaki tanulatlan vagy bölcs, egyszerű pásztor vagy király. Sikeres vállalkozó, Nobel-díjas akadémikus vagy munkanélküli.


   Fontos a történetben a betlehemi csillag is, mely elvezette a napkeleti bölcseket Jézushoz. József Attila írja egyik versében: bölcsek jöttek napkeletről a betlehemi csillagot követve, hoztak aranyat hat marékkal, tömjént egész vasfazékkal...
   Van-e még betlehemi csillag az égen, melyet követni lehet? Augusztusban csillaghulláskor a jószemű fiatalok fáradtságot nem ismerve fürkészik az éjjeli égboltot. Csillagászok új és új csillagokat fedeznek fel.
A betlehemi csillag eltűnt már? Illyés Gyula tollából származik a bátor kijelentés: Minden csillag betlehemi.
   Egyszer egy zen mester a következőket mondta Anthony de Mellónak: leégett a ház a fejem fölül, de most legalább látom a csillagokat. Gondolhatunk az ismert népmeséből a csillagszemű juhászra. Fontos a betlehemi csillag, fontos a csillag, mely Jézushoz vezet minket.
   Minden csillag betlehemi. Mi is lehetünk csillag, ha van egy jó szavunk vagy jó fülünk a másikhoz, hogy beszéljünk hozzá vagy meghallgassuk őt.
   Nekünk ki a csillagunk, ki vezet el bennünket Jézushoz? Gondolhatunk ilyenkor a szülőkre is, hálával. Legyünk mi is csillag a szívünkben, aki másokat vezet Jézushoz és találjuk meg mi is csillagunkat.
   Induljunk el a napkeleti bölcsek nyomán a betlehemi csillagot követve, ámen.

Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése