2012. január 24., kedd

319. Johannesminne avagy a jó pásztor átformál

Üdv kedves Olvasó!
2012.január.22.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában zenés diákmise volt, Schindler atya prédikált. Az evangélium arról szólt, hogy Jézus elhívja Pétert, Jakabot és Jánost a halászháló mellől, hogy emberek halászaivá tegye őket. A találkozások fontosak életünkben. A mögöttünk hagyott héten is sok találkozásban volt részünk. Sokmindennel és sokmindenkivel találkoztunk. Ezek a találkozások hatással vannak ránk, átformálnak bennünket. Sétálunk a napsütésben, friss levegőn, a gyönyörű tájat szemlélve, ez is átformál bennünket. Meglátjuk az árcédulákat a kirakatban, minden nap mennek fölfelé az árak, felzaklatnak bennünket, hatással vannak ránk. Átformál a jó muzsika, átformál az irodalom.


   Ernest Hamingway, aki nagyszerű könyveket írt, mint Az öreg halász és a tenger, idősebb korában alkoholistává vált, már nem tudott olyan jó könyveket írni. A művészet volt számára az isten és mivel úgy érezte, nem tud már a régi önmagához felnőni, eldobta magától az életet, pedig szülei vallásosak voltak és őt is így nevelték, de sajnos a negatív gondolatok átformálták őt. Márai Sándor is nagyszerű könyveket írt, köztük a Füveskönyvet, amiből oly sokszor meríthetünk erőt, olvasva sorait. Disszidált Amerikába és élete utolsó három évében öt gyász is érte, meghalt három testvére, felesége és fogadott fia, önkezével vetett véget életének magányosan, betegen. Hátrahagyott levelében azt írta, amit a Bibliában olvasunk, amit a papok mondanak, az mind hazugság, nincs Isten és kegyelem, nincs gondviselés, semmi értelme a hitnek. A negatív gondolatok őt is átformálták rossz irányba.


    Jézus szeretete, a jó pásztor átformál. Egy kis hit magocska a szívünkben szárba szökken, a hit kicsinyke csírája és átformálja életünket. Az utolsó vacsora alkalmával János a szeretett tanítvány Jézus kebelére hajtja fejét, Péter mondja neki, kérdezze meg Jézust, ki fogja elárulni őt. Akinek a bemártott falatot adom, válaszolja Jézus. Júdás volt az, aki 30 ezüstért elárulja őt, Péter utána akart szaladni, hogy megállítsa. Hogyan lehetséges ez, ő mindvégig kitart Jézus mellett és megvédi őt, mondja Péter. Péter, háromszor megtagadsz engem, mielőtt a kakas megszólal, mondja Jézus. És minden úgy történik. Júdás visszaadja ugyan a 30 ezüstöt, még mielőtt Pilátus elítéli Jézust, tehát szíve mélyén megbánta tettét, de nem hisz a megbocsájtásban, nem ismerte meg eléggé Jézust. Negatív irányba formálják őt gondolatai. Péter a bűnbánó, aki visszatér Jézushoz.
  


A parton közeledik egy ember a halászbárkához. Egész éjjel nem fogtak semmit. Dobjátok ki a hálót a hajó jobb oldalára!-mondja nekik, s 153 halat fognak. Ő az!-mondta János, felismerve Jézust. Ekkor Péter felhúzta felső ruháját, kiúszott hozzá a partra. Már ég a tűz a halsütéshez. Jézus háromszor kérdezi meg Pétertől egymásután: Péter, szeretsz te engem? Péter mindháromszor igennel válaszol, szeretlek, hisz jól tudod. Háromszor tagadta meg Jézust, most háromszor válaszol azzal, hogy szeretlek. János, a szeretett tanítvány, aki Jézushoz a legközelebb állt. Péter a bűnbánó, aki ismerte Jézust, de nem eléggé, végül visszatér hozzá. És Júdás, az áruló és kétségbeesett ember, aki nem engedte közel magához Jézust, hogy átformálja őt.


   A találkozások átformálnak, felzaklatnak, gyógyítanak. Anselm Grün, bencés szerzetes küldött az atyának egy képet, melyen Jézus és János látható. Jézus átkarolja János vállát az egyik kezével, míg másik kezével János másik kezét fogja és közben János a kebelére hajtja fejét. Ez az ábrázolásmód csak a németeknél létezik, Johannes Mine néven említik. A minesangerek, udvari lovag-költő, dalnok, a francia trubadúrok német megfelelője. Jó lenne, ha mi is Jánosok lennénk és közel engednénk magunkhoz Jézust, hogy átformáljon bennünket. Engedjük ezt a képet szívünkbe és helyezzük magunkat János helyébe. Jézus nekünk is mondja: Szeretlek. Ámen.

Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése