2012. január 1., vasárnap

311.Merjünk újat kezdők lenni!

Üdv kedves Olvasó!
2012.január.01.Vasárnap. Újév. Szűz Mária, Isten Anyja. Béke világnapja, Fruzsina
Szentmise
   Ma este fél hatkor a Barátok templomában Schindler atya prédikált, Lukács evangéliumából volt a részlet.
A pásztorok sietve elindultak és a jászolnál megtalálták Máriát, Józsefet és a kisded Jézust. A szent család az őskezdet. Anya, apa és gyermek. Mint napjaink családjaiban is. Elképzelve, körbejárva ezt a kapcsolatrendszert, ebben az őskezdetben felfedezhetjük magunkat is. A pásztorok látták, hallották és elbeszélték ezt mindenkinek és csodálkozva hallgatták őket. Magasztalták mindezért Istent, Mária pedig szívébe véste szavaikat és gyakran elgondolkodott rajtuk.


   Egy gyermek születése mindig csodálatos. Benne van az új kezdet varázsa, az új teremtés titokzatossága, melyen keresztül Isten arca ragyog ránk. Egy reményteljes élet kezdete, mely magában hordozza a harmónia kibontakozását. Vasárnap után hétfő jön és a többi nap. Merjünk újat kezdők lenni!  Mint a megszülető gyermek, aki magában hordozza a nyitottságot, kíváncsiságot és derűlátást. Motivált, reménnyel teli és bizakodó. Minden egyes ember élete egy önálló történelem. Minden születés titok, minden ember élete tiszteletreméltó. Időzzünk és tűnődjünk el életünk titkai felett.
    A hit és Isten megtapasztalása olyan dolgok, melyekről nehéz beszélni és szavakkal elmondani, ezt át kell élni. Olyan ez, mint amikor egy kört érint egy pontban az érintő, éppen hogy csak hozzáér és tart a végtelenbe. Isten arcát és jóságát a gyermeke ágya fölé mosolyogva hajoló édesanya tükrözi. A kisgyerekek a szülői szereteten keresztül  ismerik meg Isten ragyogó arcát és jóságát. Mint ahogy Mária is szívébe véste a pásztorok szavait és elgondolkodott rajtuk, ugyanúgy a gyerekek is a szülői szeretetet megtapasztalva jutnak el Istenhez.


   Amikor egy püspök benedikál, megáld egy templomot, akkor onnantól kezdve szentnek, jónak tartjuk és úgy megyünk be oda. Szavaival kimondja annak szentségét. Egy kövekből épült templom esetében így van, akkor mennyivel inkább így van ez velünk is. A kimondott szónak igenis van ereje. Amikor mi is benedikáljuk egymást szavainkkal. Az atya egy családi asztalnál ülve, körben négy gyermek és amikor megdícsérte egyiküket, hogy milyen okos, a többiek is várták ugyanezt. A gyermek megerősödik hitében, ha bizalommal vannak iránta. Áldó szavainkkal jut el Isten jósága a másik ember szívébe. Isten áldása legyen velünk ez új esztendőben, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése