2012. február 2., csütörtök

323. Isten adja neki a vallásos hite által...

Üdv kedves Olvasó!
2003.január.09. Csütörtök.
Szentmise
   Ma este hat órakor a Belvárosi templomban "első csütörtöki" ifjúsági zenés szentmise volt. Igaz, hogy ez a második csütörtökre esett, de rögtön újév első napjaiban nem akarták megtartani, még múlt héten. Tajdina atya prédikált, a betlehemi csillagról, a bölcsekről és a pásztorokról. Keressük mi is a kis Jézust a betlehemi pásztorok egyszerűségével, ámen. (Utána agapé, játék, beszélgetés következett a plébánia hittantermében).
Viszlát!


2003.január.12.Vasárnap. Urunk megkeresztelkedése, Ernő, Erneszta,Tatjána
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. Előtte a fiatalok szentségimádást tartottak. Az evangélium Jézus keresztségéről szólt. János vízzel keresztelt, de jött Jézus, aki Szentlélekkel keresztel.
   A keresztséget általában minden embernek kiszolgáltatják, aki kéri ezt. Azért is fontos ez, mert a keresztség lehet az első lépés a hit felé. A mai komputert kívánó és minden mást is még kívánó világban fontosak azok a szentírási sorok, hogy Isten nem személyválogató, kedves előtte minden ember, bármely nemzethez is tartozik, féli az Istent és az igazságot cselekszi. Egészség, mi is a jelentése ennek a szónak? Sigmund Freud állította egyszer, hogy a vallás az valami emberi neurózis, amit gyógyítani kell. Ez nem így van. Volt egy orvoskonferencia Budapesten, ahol nagyon sok, több száz orvos vett részt. Ott volt a Magatartástudományi Intézet vezetője, Kopt Máris is. Volt egy amerikai vendégprofesszor, Harald König, aki előadást is tartott. Miről is szólt ez az előadás? A vallásos hitről, gyógyító, éltető, megtartó erejéről.
De előtte egy kis statisztika: Hazánkban 1995-ös és 2002-es adatokat hasonlítottak össze, 12 ezer embert kérdezve, milyen változások történtek hét év alatt. Megállapították, hogy növekedett a hívők létszáma, viszont nagyobb mértékben növekedett az egyházon kívüli vallást gyakorlók száma.



   Szóval a vallásos hit sokmindenre jó. Lehet vele agressziót, haragot igazolni, lásd szerb háború, ír viaskodás. Hatalomra is lehet vele törni, mereven gondolkodni, tényeket tagadni. De van egy ettől szebb, valódi oldal is.
   Már az ókori Cézáreában, Törökországban is működtek gyógyító kórházak, később a diakonisszák foglalkoztak az emberi test és lélek gyógyításával. Az egyház történetén végigvonul a vallásos hitből fakadó gyógyítás.
   Mesélte az amerikai professzor ezen az orvoskonferencián, hogy sokmindenre fel lehet használni a vallásos hitet, az előbbiekben felsoroltakra is, de ő egyszer felkeresett egy idős , nyolcvan év fölötti bácsikát, aki magatehetetlenül , betegen feküdt ágyában. Pszichésen azonban tökéletesen rendben volt. Azt mondta, hogy ezt a pozitív beállítottságot és reménykedést, ami sugárzik róla, Isten adja neki, a vallásos hite által. Istennel jár egész nap, beszélget vele, olvassa a Bibliát. Isten a vallásos hiten keresztül tud gyógyítani, megtartani és egészséget adni. Amikor vízzel keresztet rajzolnak fölöttünk gyermekkorunkban, később bérmálkozunk. Elindulunk a hit útján. Amikor eltemetnek majd, egy nap vízzel ismét keresztet rajzol majd fölöttünk. Jó a vallásos hit, bejönni egy templomba, elcsendesedni, imádkozni, Istennel beszélgetni, aki valóban gyógyít, megtart és egészséget ad. Ebben a szekularizált, modern világban, amikor a fiatalok keresik lelkük megnyugvását, bárcsak mi is sugároznánk ki rájuk ezt a vallásos hitet, bárcsak sugároznánk ki egész környezetünkre, imádkozzunk ezért, ámen.


Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése