2011. október 7., péntek

252.Mit adhatok a többi embernek?

Üdv kedves Olvasó!
2001.december.30.Vasárnap.Szt.Család ünnepe, Ignác, Margit, Dávid
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. (Volt egy vendég kispap is, aki az evangéliumot olvasta fel). Az evangélium a Szent Családról szólt, Józsefről, Máriáról és Jézusról. Az olvasmány és a szentlecke is a családról, családi szeretetről szólt. Schindler atya is ezzel kezdte prédikációját: a család a legfontosabb színtere az életre nevelésnek, iskolázásnak, ekkor tanulják meg a gyerekek a legfontosabb dolgokat. Ezután Arany János: Családi kör című verséből idézett az atya, mely békességet, nyugalmat áraszt. Bizony a mai világban az emberek félnek, aggodalmaskodnak. Egyre csak az jár a fejükben: Mi jut nekem? Mire fogok menni az életben? Kevés ember él úgy: Mit adhatok a többi embernek? Aki így gondolkodik, az nyugodt, békés életet élhet.


 A családtervezés nagy probléma napjainkban. A legtöbb fiatal független szeretne maradni, félnek a kötelezettség vállalástól. Milyen megrendítő tud lenni, amikor az oltár előtt kimondják egymásnak az igent, mely egy életre szóló ígéret. Egyre kevesebb fiatal meri vállalni a kockázatot, nehezen hoznak döntést. Atomizált világban élünk, ami azt jelenti, szétesik a világ darabjaira, s benne a család is. A házasságoknak ma már több mint fele válással végződik, sokan csak az élettársi kapcsolatot vállalják, amelyek szintén könnyen szétmorzsolódnak. Nagyon sok gyermek olyan családban él, hogy csak egy szülő, apa vagy anya neveli, ami tudjuk, hogy nem ér fel a teljes értékű családdal. Nagyon sok a magányos emberek száma, ami azt jelenti, hogy minden tizedik ember egyedül él. Kapkodás, válás, meg nem értés jellemzi mai világunkat. Nem a Ewingok családját kellene mintául venni, hanem sokkal inkább a Családi kört kellene elolvasnunk újra, ahol zizegő szalmát terítenek a betérő koldusnak. Párbeszédre van szükség, csoportokra és kisebb közösségekre, akár két ember párbeszédére is.


   Beszélni kell. A kimondott félelem legyőzött félelem. Szakemberekre van szükség, akik segítenek. Fiatal házasok jöjjenek össze, tapasztalatcserére, egymás segítésére. A fiatalok is merjék kimondani az igent, merjenek kockázatot vállalni, egymást vállalni, a hűséget. Mindehhez nagyon jó útravaló a mai evangélium, szentlecke és olvasmány, mely a Szent Családról és a családi szeretetről szól, ámen.
   (Ma gyóntam Jávor atyánál, aki azt mondta: legyünk hálásak az egész eltelt esztendőért Istennek, imádkozzunk, gyónjunk és áldozzunk rendszeresen és munkálkodjunk saját üdvösségünkön és Istennek tetsző életet éljünk).

Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése