2011. október 18., kedd

259. Mi is az egyház? Avagy kelesztő kovász lehessünk...

Üdv kedves Olvasó!
2002.január.13.Vasárnap. Urunk megkeresztelkedése
Szentmise
   Ma este fél hatkor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. Az evangélium elolvasása után, mely Jézus megkeresztelkedéséről szólt, arról beszélt, hogy amikor kis hittanos gyerekeket kérdez, mikor lesz az ember keresztény, azt válaszolják, hogy amikor megkeresztelkedett. Ha megkérdezik a felnőtteket: Mi az egyház?-sok lehetséges választ hallhatunk. A gyerekek sokszor azt mondják, egy nagy torony. A felnőttek közül van, aki azt mondja: ahová az egyházi járandóságomat fizetem. Megint más: ahol hisznek Jézusban. Egy anya: ahol a gyerekek jót tanulnak. Mi is az egyház? Ne érjen véget a templom küszöbénél. Folytatódjék a hétköznapokban az utcán: mosolyban, köszöntésben, figyelmességben.


   Volt egyszer egy lelkipásztor, aki panaszkodott: haldoklik egyházközsége, alig járnak templomba, sőt legutóbb senki nem jött misére. Sorra látogatta a híveket és mindenkinek elmondta, hogy az egyházközség haldoklik, de nem volt sok foganatja. Ekkor kinyomtatott egy körlevelet, melyen az állt: az egyház halott, jövő vasárnap mindenki eljöhet 11 órakor végtisztességet tenni, aki akar. Az emberek tanakodni kezdtek, sokan csak kíváncsiak voltak, mi is lesz, vasárnap mindenesetre megtelt a templom. Rövid prédikációt mondott a pap: Köszönöm, hogy eljöttek. Arra kérek mindenkit, vonuljon el a koporsó mellett, nézze meg a halottat és menjen ki a templomból. Aki úgy érzi, hogy fel tudjuk még támasztani, az jöjjön vissza az oldalajtón. A templom közepén nagy fekete, nyitott koporsó állt. Az emberek sorra elmentek mellette, belenéztek, kimentek a főbejáraton, majd kis idő múlva kezdtek visszaszivárogni az oldalajtón. Nagyon örülök, hogy ilyen sokan visszajöttek, ezek szerint hisznek abban, hogy feltámaszthatjuk egyházunkat! (A koporsóban ugyanis egy tükör volt, s amikor belenéztek, saját magukat látták meg az emberek a halott egyházközség képében).


   Mi is az egyház? Négy dologban foglalhatjuk össze: az apostolok tanításai, a közösségi élet gyakorlása, az imádság és a szentségek vétele. (Ezután még Mózesről is beszélt Schindler atya, akinek annak idején azt tanácsolta apósa, jelöljön ki ezredeseket, századosokat, ötvenedeseket és tizedeseket az emberek élére, hogy könnyebb legyen a munkája. Volt egy olyan eset is, hogy hetven vént kellett a tanácsba választani).
Mi is az egyház? Kik a keresztények? Akik megkeresztelkednek. Mi is éljünk úgy, hogy kelesztő, erjesztő kovász lehessünk egyházunkban, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése