2011. október 21., péntek

262.Az újjászületett, tökéletesedő, folytonosan újrakezdő ember

Üdv kedves Olvasó!
2002.január.23.Szerda
Istentisztelet(ökumenikus)
   Ma este 6 órakor a Baptista imaházban Kotmájer tiszteles úr tartott prédikációt. János evangéliumának 3. fejezet 1-versétől olvasott fel kb. 10 versig, Jézus és Nikodémus találkozásáról. A mai világban jellemző az élettársi viszony, a pároknak információik vannak egymásról, de nem elkötelezettjei egymásnak. Amikor egy pár megházasodik, elkötelezi magát. Ilyen az Isten ismerete is, információim lehetnek róla, de amíg el nem kötelezem magam, nem lehet teljes az életem.


   Sok olyan ember van, aki meg nem értést, szándékos meg nem értést tanúsít, amikor Istenről van szó, mert ezzel egy elvárásnak kellene megfelelnie, amit vele szemben támasztanak. Megint mások elutasítóak, ellenérvekkel reagálnak a megszólításra. Mindkettő menekülés, elhárítás, félelem. Rossz, nem kifizetődő politika ez Istennel szemben, aki véresen komolyan gondolja az ember üdvösségét, annyira, hogy egyszülött Fiát áldozta fel érte. Nikodémus is hasonlóan reagált, amikor Jézussal találkozott, s az újjászületésről beszélt neki Jézus. Nikodémus nem akarta szándékosan megérteni, hogy Jézus lelki újjászületésről beszél neki. Egyre azt hajtogatta, hogy egy aggastyán nem születhet újjá vagy vissza kell mennie az anyai méhbe? A farizeusok is ilyen éretlenek voltak, amikor Jézus azt mondta: Romboljátok le a templomot és én három nap alatt újjáépítem! Testének templomáról beszélt, a farizeusok pedig értetlenkedtek, hogyan építhetné újjá a jeruzsálemi templomot, amit sok ember 46 évig épített. Ilyen szándékos meg nem értés, elutasítás tapasztalható a mai világban is sokszor, hárítás, menekülés, el nem kötelezettség, s Jézusnak is sokszor szembe kellett ezzel néznie.


   Milyen is az újjászületés? Az újjászületett ember nem tökéletes ember, hanem tökéletesedő. Még csak nem is bűntelen, hanem folyton újrakezdő. Mi a különbség az újjászületett és a régi ember között? A régi ember a világi vágyak, saját céljai, önmaga körül forog, míg az újjászületett ember életének középpontjában Isten áll, Ő irányítja életét. A világ problémáit és életének dolgait Isten segítségével próbálja megoldani. Ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése