2011. október 25., kedd

264.Figyelmesnek kell lennünk

Üdv kedves Olvasó!
2002.január.25.Péntek.
Istentisztelet
   Ma este 6 órakor a református templomban Tajdina atya hirdette az Igét. Az evangéliumból azt a részt olvasta fel, amikor Jeruzsálemben a Juh-kapunál lévő oszlopcsarnok Bethesdának nevezett fürdőjénél a betegek gyógyulásra várnak, az Úr angyala leszáll a medencére, s aki először belemegy, meggyógyul.
Egy hosszú ideje ottlévő ember, aki már 38 éve beteg, is várakozott. Jézus ezt megtudta, s odamenvén megkérdezte tőle: Akarsz-e meggyógyulni? Mire az azt válaszolta: Igen, csak nincs emberem, aki a vízhez vigyen. Mire odaérek, más lép be előttem a medencébe. Jézus erre ezt mondta neki:"Kelj fel, vedd az ágyadat és járj." Abban a pillanatban egészséges lett az ember.


   A Juh-kapunál lévő öt oszlopcsarnok lehetséges, hogy Mózes öt könyvét, a 38 éve beteg ember pedig Izráel népének pusztában való negyven éves vándorlását jelképezte. De nem is ez a fontos, hanem az, hogy Jézus ezt a gyógyítását szombatnapon végezte, amikor is tilos volt bárminemű munkát végezni. A farizeusok fel is hívták erre a figyelmét, sőt a meggyógyított betegnek is mondták, hogy ne cipelje az ágyát. Nagyon fontosnak tartották a farizeusok a törvények betartását, olyannyira, hogy a homlokukra kötöttek egy kis dobozkát bőrszíjjal, amiben a legfontosabb előírások voltak. Szó szerint értették, hogy a törvényeket mindig szem előtt kell tartaniuk. Az előírásoknál sokkal fontosabb, amit a szívünkbe ír Isten.


   Beszélt még Tajdina atya az önzésről, mint rossz emberi tulajdonságról, amikor az ember saját magát szereti, s tartja fontosnak, nem figyel oda a másikra. A tévében látta egyszer késő este egy műsorban, hogy kérdeztek egy fiatalembert, kit szeret. Azt válaszolta, hogy szüleinél, testvéreinél, barátainál, mindenkinél jobban szereti magát. Sokan élnek önző életet mai világunkban, bezárva a kaput mások előtt, nem figyelve embertársainkra. Pedig minden apró rezdülésre oda kell figyelnünk, figyelmesnek kell lennünk. Nem szabad akaratunkat rákényszeríteni másokra, nekünk magunknak kell a változást megtennünk életünkben, példát mutatva környezetünknek. Uradat, Istenedet imádd teljes lelkedből, szívedből és erődből, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése