2012. október 2., kedd

548.Ki az én felebarátom?

Üdv kedves Olvasó!
2012.május.13.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Czár atya prédikált. Igaz, hogy esik az eső, de ettől még szép a vasárnap. Gogol ír egy művében a bajtársi hűségről, ami igazán azért szép, mert nem vér köti össze, hanem két lélek találkozik. A barátunknak nem hazudunk, nem lopjuk meg, a bajban megsegítjük.
A Bibliában olvashatunk Jonathán és Dávid barátságáról, pedig Dávidot üldözte és meg akarta ölni Saul, Jonathán apja. Isten barátsága Ábrahámmal, aki még Izsákot, fiát is feláldozta volna Isten barátságáért. Mózes porrá zúzza a Tízparancsolat tábláit és az aranyborjú bálványt, mert megharagszik a népre, aki Isten ellen lázad.


   Ma sokszor csak azt mondják a fiatalok, hogy haverom vagy cimborám, nem mondják ki, hogy a barátom. A barátnak nem hazudunk, nem lopjuk meg, mindig igazat mondunk, nem károsítjuk meg és megsegítjük a bajban. "Madarat tolláról, embert barátjáról."-hangzik a szép magyar mondás. Jézus mondja: "Senkiben nincs nagyobb szeretet annál, mint aki életét adja barátaiért." Most délelőtt bérmálás lesz a szentistváni templomban, nekik nem kell vérüket és életüket áldozni, de vallják meg hitüket, éljék meg. Nem melldöngetve és vállveregetve, hanem szép csendesen a hétköznapokban, Jézushoz hűségesen. Sokan mondják, hogy szomorkás az idő, mert esik az eső. Agrármérnökként azt mondja az atya, milyen jó, hogy esik az eső. Szüksége van a csapadékra a száraz földeknek, nem a 30 °C melegre, hanem májusban 18-20 °C-ra. Mennyira bölcs Isten és milyen jó, hogy erről nem emberek döntenek, mert akkor fele a napsütésre, fele az esőre szavazna. De Isten bölcs kezében van a döntés. Imádkozzunk a papi hivatásokért, mert az érsek atya egy szem papot fog szentelni, tizenegyen vannak a hat évfolyamos szemináriumon. Az egyház mellett ne csak az ünnepekben, hanem a hétköznapok viharaiban is tartsunk ki.


   Ki az én felebarátom? Isten a barátom? Felebarátunk az édesanyánk, édesapánk, testvéreink, gyermekeink, barátaink. Éljünk úgy, hogy tegyük felebarátainkkal azt, amit önmagunkkal tennénk- mondja Jézus. Sokat lehet ártani egymásnak a beszédünkkel. Inkább csak jót mondjunk egymásról vagy semmit. A szavak előbb-utóbb megfogannak, sok házasság megy tönkre emiatt. Hallgatni arany-és milyen igaz ez a mondás is. Végezetül imádkozzunk Istenhez és Jézushoz, hogy kitartsunk és hűségesek legyünk a felebaráti szeretetben, ámen.
(Még múlt héten hangzott el Schindler atya prédikációjában: Nagyapjával töltött egy egész napot. Reggel indultak a földekre horolni, sarabolni. Volt ott egy barátja is a nagyapjának, hárman dolgoztak. Nem dolgoztak sokat, szép lassan előkészítették az ebédet, amit bográcsban főztek meg. Ebéd után lepihentek egy árnyas fa tövébe, majd amikor jól kipihenték magukat, még dolgoztak egy kicsit, majd hazamentek. Nagyapjának nem a munka volt a fontos ezen a napon, hanem kitartóan együtt akart lenni unokájával, együtt tölteni az időt hosszasan, egész nap. Még volt két gondolat ebben a prédikációban: kitartás és hűség; valamint figyelemmel lenni a hétköznapiakra). Ámen.


Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése