2012. október 6., szombat

552.A köztünk lakozó Isten titka

Üdv kedves Olvasó!
2012.június.17.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában zenés ifjúsági diákmise volt, Czár János atya prédikált. Déryné Széppataki Róza elmondása szerint sokat tanult és köszönhet édesanyjának, aki gyermekkorától kezdve megtanította neki, hogy legyen bárhol is, Isten mindig vele van. A színpadi fellépései előtt éppen ezért sokat imádkozott és tudta, hogy édesanyja is imádkozik érte. Sikeres volt és énekhangja is csodálatos, tudta, hogy Isten mindig vele van. Édesanyja olyan volt, mint egy magvető, aki példájával és tanításával elültette azt a magot, amely szárba szökkent és közben imájával kísérte útján. Mert az igazi édesanya és édesapa nem csak szavakkal, de élő példával tanítja gyermekét, nem a kocsmába jár és költi a pénzét cigarettára és alkoholra. Agrármérnökként elmondhatja az atya, hogy bizony nem elég csak elvetni a magot, fontos magágyat készíteni és ha kevés a csapadék, hengerezni is kell. A jó Isten kegyelmére kell utána bízni, hogy esővel öntözze és imáinkkal kísérni szárba szökkenését.


   Volt olyan időszak az egyházban, amikor nagyon meggyengült, de jött Assisi Szent Ferenc a maga egyszerűségével, önmagán kezdve a változtatást és ez megerősítette az egész egyházat. Tömegével osztották szét és hagyták ott vagyonukat az ifjak, hogy mögé álljanak. Nem akarva senkit bántani, a szentek és a reformerek között az a nagy különbség, akár Assisi Szent Ferencet, Loyolai Szent Ignácot vagy Szent Erzsébetet említjük, hogy ők magukon kezdték a változtatást, míg a reformerek azt mondták, ti változzatok meg. Az egyéni példamutatás mindig sokat ér, nekünk magunknak kell először megváltoznunk. A kommunizmus 70 éve alatt azt hirdettük, hogy Oroszországban mekkora a vallástalanság és jelenleg virágzik a vallás, nincsen paphiány. A növény is éjjel növekszik a legtöbbet, amikor nem látjuk, Isten kegyelme mindig működik, láthatatlanul is. Én magam legyek a magvető és akkor élő példa leszek a környezetemben, ezért imádkozzunk, mert a világot nem lehet megváltoztatni, csak magamat tudom megváltoztatni, ámen. (Isten sugallatára cselekszünk és amit elkezdtünk, azt fejezzük is be, higgyünk ebben).


   A múlt vasárnapi szentmisén Schindler atya prédikált. Beszélt Páduai Szent Antalról, akit egyszerűen csak "a Szent"-nek neveztek, s mikor meghalt, gyerekek futottak végig az utcán, s kiabálták, hogy meghalt a "Szent". Elmondott egy történetet is, melyben Szent Antal meg akart győzni egy zsidó embert arról, hogy Krisztus jelen van az Oltáriszentségben. A zsidó szamarát a kehely és az ostya közé vezette, a szamár pedig a szentségek láttán letérdepelt. Mózes a Sínai-hegyen köt szövetséget Istennel az emberek között, míg az Újszövetségben Jézus az utolsó vacsorán. Kenyértörés, hálaadás, szentáldozás, eucharisztia.
   A köztünk lakozó Isten titka, a köztünk lakozó Isten titkába vetett hitünk őrizői vagyunk. Ezáltal, s minden szentáldozás, térdhajtás, keresztvetés (milyen jó látni, amikor még manapság is keresztet vetnek az emberek a templom előtt) által megőrizzük ezt a hitet, s egymás hitét is, reményt adva egymásnak. Nyírő József egyik írásában olvashatunk a havasi vademberről, aki ágyban fekvő beteg feleségének viszi a papot a hegyeken át. Egy ideig együtt mentek, de a pap kifáradt, hátára vette és vitte tovább. Egy darabig bírta, de utána ő is elfáradt. A pap oda akarta adni neki az ostyát, de csak úgy nem veheti át, először gyóntassa meg. Utána már felszabadult szívvel vitte Jézus testét, de mire megérkezett a kis házikóba, felesége holtan feküdt az ágyon. Mégis a szájába csúsztatta az ostyát, amely elolvadt benne, s béke költözött rájuk. Mi is legyünk őrizői annak a hitnek, melyet őseink őriztek. Ámen.


   Tegnap volt Bauer Ferenc atya gyémántmiséje, nagyon sokan részesültek áldásában, akik ott voltak. Pappá szentelése és első miséje 60. évfordulója volt, jelmondata: "Hiszek a szeretet végső győzelmében." Ez a nap a Szűzanya Szeplőtelen Szívének az ünnepére esik, legférfiasabb királyunk Szent László, aki létrehozta Mária országát, a Regnum Marianumot. Ahol Mária tisztelet van, ott jobban Jézusra is irányul a figyelem. Mária jó tanítvány volt és jó tanítónő. Mi is legyünk jó tanítványok, mert tanulni mindenkitől lehet, még a gyerektől is, ahogy kérdez vagy amikor őszintén válaszol. Legyünk egyben jó tanítók is, gondolkodjunk, elmélkedjünk, reflektáljunk. A jó pap imádkozik állandóan a rá bízott hívekért. A mai világban szolgálat helyett szolgáltatások vannak. Mid van, amit nem kaptál? Ha pedig kaptad, akkor miért dicsekszel vele? Ámen. (Ez egy pár gondolat volt a gyémántmiséről).
   Jézus ellenállt a hatalomnak, keresztje alatt állt anyja Mária és egy tanítvány, a többi apostol elmenekült először. Mária volt az első a tanítványok között, s jó tanítónővé vált. A bölcsesség széke.) Ámen.


Viszlát!
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése