2012. október 14., vasárnap

555. A mustármagnyi hit csendes ereje

Üdv kedves Olvasó!
2012.október.14.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. Az evangélium a gazdag ifjúról szólt, aki megkérdezte Jézust, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy elnyerje az örök életet. Jézus először azt válaszolta neki, hogy tartsa meg a törvényeket, mire az ifjú azt felelte, megtartott minden törvényt. Mit tegyen még? Add el mindenedet, amid van és oszd szét a szegények között. Nehezebb a gazdag embernek bejutni a mennyek országába, mint a tevének átmenni a tű fokán.
   A II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulóján, 2012. október 11-én kezdődött el a Hit éve, mely 2013. november 24-ig, Krisztus Király ünnepéig tart, jelentette be XVI. Benedek a Szent-Péter bazilikában.


   Mit is jelent a hit? Jézus azt mondja, ha csak akkora hitetek is lenne, mint egy mustármag és azt mondanátok ennek az eperfának: Szakadj ki gyökerestől és plántáltassál a tengerbe; és engede néktek.
Jézus mintha azt mondaná ezzel, miért kértek nagyobb hitet? Nem kell nagyobb hit, amely harsogó, kiabáló, hanem elegendő egy picinyke hit is, mint a mustármag. Ebben a csendes, mustármagnyi hitben van az igazán nagy erő. Keresztes Szent János a középkorban mondta, hogy gyakran életünk zsákutcájában találjuk meg a hitet, reményt és szeretetet. Egy amerikai filozófus szerint, sokan Istent mondanak, miközben saját énjükre gondolnak és jövendő karrierjükre. Mit kell tennem, hogy üdvözüljek, kérdezi Jézustól az ifjú. Add el mindenedet és kezdj el újból építkezni. Ne akard rögtön az örök életet, haladj lassan építkezve az úton.


   Pannonhalmáról a kolostorból voltak itt fiatalok vendégként a szentmisén, ezzel kapcsolatban jegyezte meg az atya: Pintér Ambrus pannonhalmi tanár mondta egyszer, sokan azt hiszik, a fiataloknak börtönt jelent a kolostor, ezzel szemben inkább a hegy lábánál kiplakátolt, hívságokkal teli város a fiatalok valódi börtöne.
Volt még egy statisztikai adat a hit visszaszorulásáról, mely kimutatja, hogy a heti rendszerességgel templomba járók aránya nagyon kevés, a rendszerváltozáskor hazánkban mindössze 5,4% volt és ma sem jobb a helyzet. A Hit éve kezdődött el a héten. Jézus hite, a kicsiny mustármagnyi hit csendes ereje, a lassú építkezés útja. "Atyám, kezedbe teszem lelkemet"-mondja Jézus. Ámen.


Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése