2012. október 5., péntek

551.Társfelelősök vagyunk

Üdv kedves Olvasó!
2012.június.03.Vasárnap. Szentháromság vasárnapja
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában zenés ifjúsági tanévzáró mise volt, Schindler atya prédikált. Peter Sewald készített egy riportot XVI. Benedek pápával, Joseph Ratzingerrel a Castel Gandolfo pápai nyaralóban. Hogyan érintette, hogy pápává választották?-tette fel a kérdést. Letaglózta, mint a guillotine-volt rá a válasz. A pápai szabók három ruhát szoktak készíteni, egy kicsit, egy közepeset és egy nagyot, mert előre nem tudhatják a jövendőbeli pápa méreteit. Amikor pápává választása után felöltötte ruháját Benedek, azt mondta: Innentől kezdve Tiéd a felelősség, vezess engem.


   Amikor misék előtt bejön a templomba az atya, mindig felnéz az oltár mögötti falon lévő kis ablakra, amelyen beszűrődik a fény és Nap formája van, Krisztust így is ábrázolták jelképesen. A templomok a legtöbb helyen "keletelve" vannak, keletre néznek, mint ebben a templomban is. A belvárosi templomban a pap néz keletre, a hívek vele szemben az oltár felé, de ott is "keletelve" van a templom. Amikor Ratzingertől megkérdezte a riporter, hogy mit is jelent a liturgia, azt válaszolta, hogy valami sokkal "nagyobba" lép be az ember általa, ami felülről jön. Nem pedig a mi munkánk eredménye, amit közösen alkotunk. Jézusra tekintsünk általa, aki vezet bennünket. Szerdánként a pápai meghallgatásokat el akarták törölni, mert sztárnak érezte magát a pápa, mintha sztárolnák ezáltal, hogy megjelenik, pedig Jézusra kell irányítani a figyelmet, aki az Út, Igazság és Élet. Nem a szolgaság lelkét kaptátok, ezért ne féljetek, hanem a fogadott fiúság lelkét kaptátok.


   Egyszer volt itt egy koncertet adni Tolcsvai László, az atya beszélgetett vele az est előtt, feszültséget érzett rajta. Most ennyi idő elteltével már biztosan tudja, hogy ez a feszültség nem azért volt, mert izgult volna, hiszen annyiszor fellépett már, szinte ezerszer. A figyelmét egy sokkal nagyobbra irányította, a cél lebegett a szeme előtt, arra koncentrált, hogy jól sikerüljön az előadása, de Jézusra építkezett. Mi is irányítsuk a tekintetünket egy sokkal nagyobbra, hiszen Jézus testvérei vagyunk és Pál apostol szavaival élve társfelelősök. Ámen.
Viszlát!
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése