2012. október 4., csütörtök

550.Teremjünk gyümölcsöket

Üdv kedves Olvasó!
2012.május.27.Vasárnap. Pünkösdvasárnap
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában János atya prédikált. Ma Pünkösdvasárnap van, Prohászka Ottokár mondta egyszer Pünkösd alkalmával, hogy legyünk "szentlelkesek", mert a keresztény ember lelkes és örömmel teli. Teremjünk gyümölcsöket, mert a virágzó fa önmagában semmire sem jó, Jézus is azt mondja a fügefára, amely nem terem gyümölcsöt, hogy vágják ki. De mik is ezek a gyümölcsök, amelyeket teremnünk kell? Mindenki szeret valamilyen gyümölcsöt, valaki többfélét is.


   Az első ilyen gyümölcs, a szeretet. A szeretet az nem egy ájtatos érzés, hanem abban mutatkozik meg, hogy a másik javát akarom, a másik kedvében járok. A másik gyümölcs az öröm. Örülök a szép tájnak, szép időnek, a nagyszülők az unokák mosolyának, a közös vasárnapi ebédnek, amikor kikapcsoljuk a tévét, mobilt és csak egymásra figyelünk. A harmadik gyümölcs a békesség, mert a békétlen ember békétlenséget, a békés ember nyugalmat áraszt környezetében. Teremjük meg mi is a türelem gyümölcsét és hallgassuk meg a másik embert. Mindig az a legfontosabb ember, akivel éppen beszélgetünk. Ráfigyelünk, amikor kezet fogunk vele, a szemébe nézünk, megkérdezzük tőle, hogy vagy és meg is hallgatjuk a válaszát.
A negyedik gyümölcs a kedvesség, hogy kedvesek vagyunk egymáshoz. Az ötödik a jóság, a hatodik gyümölcs a szerénység, alázat. Ha valaki pökhendi, mi akkor is szerényen, szelíden, alázatosan válaszolunk.


   A hetedik gyümölcs az önmegtartóztatás, de nem csak a szexuális életben, hanem a táplálkozásban is. Mennyi pénzt elköltünk fölöslegesen, pedig be tudnánk osztani, amink van. Régen is beosztották nagyszüleink azt a keveset, ami volt nekik. Havonta valaki 15 ezret költ cigire, cukros üdítőket veszünk,
1 üveg 299 Ft, pedig a tiszta víz oltja leginkább a szomjat. Mennyi elhízott ember van! Gyakoroljuk az önmegtartóztatást. Ez a hét gyümölcs, amit megteremhetünk, most ezt a kosarat adja nekünk  az atya, mindenki válasszon magának egyet, de lehet többet is, még ezenkívül is vannak szép számmal gyümölcsök. És imádkozzunk, hogy Isten vezesse lépteinket és tereljen bennünket utunkon, árasztva ránk kegyelmét és áldását. Ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése