2012. október 7., vasárnap

553.Mi is tudjuk, hogy van dolgunk

Üdv kedves Olvasó!
2012.július.29.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. János evangéliumából volt a részlet, amikor Jézus három kenyérrel és két hallal jóllakat ötezer embert. Ebben az évben Márk evangéliumából vannak a részletek, most mégis az elkövetkező négy hétben János evangéliumából idézünk. A mai evangéliumi részlet csak felvezetője a következő hetinek. Jézus az élő kenyér és ebben a történetben is van egy olyan szimbolikus jelentése a kenyérnek, hogy Jézus ezzel az élő kenyérrel lakatja jól az ötezer embert.


   Az atya mesélte, hogy gyerekkorában milyen nagy izgalommal várták, amikor édesanyja az udvari kemencében sütött és a maradék tésztából készült lepényt megkapták. A kenyeret nagy becsben tartották, mindig keresztet rajzoltak rá, ami előtt megszegték. Van egy történet, mely egy francia orvosról szól, aki egy évvel ezelőtt halt meg. 20 évvel előtte rákot diagnosztizáltak nála, de meggyógyult és utána minden energiáját arra fordította, hogy előadásokat tartson, kutassa ezt a betegséget és tájékoztassa az embereket. Nagyon fontos a testmozgás, egészséges táplálkozás és a stresszmentes élet, amelyek csökkenthetik nagymértékben ennek a betegségnek a kockázatát. Majd 20 év múlva újra megkapta a betegséget. Miért?-tette fel magának a kérdést. Ő, aki mindenre odafigyelt, jól csinálta a dolgokat. Végül arra a következtetésre jutott, hogy talán túlságosan is belevetette magát a kutatásba, tájékoztatásba. Talán ott követte el a hibát.


   Mikor újból diagnosztizálták nála a betegséget és rájött hibájára, újból könyvet írt: Búcsúzni mégegyszer szabad. Testvérét kérte meg az utószó megírására, aki így emlékezett rá: Mindig nagyon félt attól, hogy majd reszketni fog az utolsó pillanatokban. Amikor utolsó óráiban meglátogatta és rátette kezére az ő kezét, az orvos felnézett rá, mint aki teljesen tudatánál van, kivette kezét a keze alól és ő tette rá testvére kezére a kezét megnyugtatólag. Tudta, hogy még dolga van. Tudta, hogy van dolga. Mi is tudjuk, hogy van dolgunk. Ma a gyakorlati materializmus korát éljük, a kenyér sem ugyanazt jelenti, mint régen. Egydimenziós emberek élnek. Ennek a francia orvosnak volt fantáziája, de Jézusnak még inkább. Jézus távlatot nyit Isten szeretete felé és mindent odahelyez. Jézus az Isten áldásának osztogatója. Ne hagyjuk ezt a hitet kilúgozódni, mi is kövessük Jézust. Ámen.


Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése