2011. február 14., hétfő

124. Az új évezred szentjei

Üdv kedves Olvasó!
2000. 08. 18. Péntek.
Szentmise
   Az új évezred szentjei
      Hol kezdődik a „szentség”? Ki a szent életű? Ki a szent? Gyerekek szerint nagyon unalmas lehet a mennyben mindig csak imádkozni és külsőségeknek megfelelni. Hamis elképzelések élnek az emberekben a szentekről. Kemény, küzdelmes, tusakodó életek ezek, megvilágosodásokkal. Nem a nagyobb, a más, a küzdő, ez a szent. Eleven bizonyítékai Isten működésének. Kötelességünk figyelnünk rájuk. Felkutatjuk a legeldugottabb helyeket,, csendes kis zugokat a világban, mert a szentek ott élnek. Rengeteg adatot begyűjtenek, utánajárnak életüknek, nyomoznak. Szentté avatási perek évszázadokig húzódhatnak. Fontos a tisztánlátás, mert a vatikáni döntés megkérdőjelezhetetlenül érvényes utána. A szentek világa a katolikus dogma képregénye, színes világ, mint a tiszta forrásvízben kimosódott hegyi kristályok. Nagyszerű olvasmányok.


    Néri Szent Fülöp imádkozik, gyerekeket gyűjt csapatokba, járja a katakombákat, kerüli a feltűnést, énekeket énekelnek, napi ezer gyónója van. Szélsőségek is vannak a szentek között. Minden ember, hallatlan gazdagság. Isten nem válogatós. Isten többre hívott minket. Vértanúkból is több millió van. A római katakombákban micsoda történelmi élet van, jogi folytonosság, Péter utódlása is. Isten csendes nimfái. Sokszor a pap is pirul bizony, amikor egy olyan gyónója van, aki emelkedettebb lélek nála. Nem személykultusz, hanem Isten dicsőítés. Nem csak hős, hanem normális, eredeti, őszinte, egészséges, nem a lét határozza a tudatát, hanem mélyből jövő tudat, nem a körülmények vontatókötelén él, nem szerepjátszó, mindezt tudattalanul teszi, nem tudja, hogy ő szent. Ez a jövő évezred szentje. Iskarióti Júdás miért tette ezt? Jézus nem akarta. Júdás szent lehetett volna. De ő másik utat választott.


   Mi miért nem vagyunk szentek? Tehetségtelen lenne a magyar? Egy köztársasági elnökért tűvé kell tenni az országot? Mi az idő és a pénzbeosztásod, megmondom ki vagy. Hát ebből ugyan nem! Kívül nagyszerű, belül törpe. Az Úr kezében vagyunk. Készakarva semmit sem tehetünk. A befogadás művészete, sarkig tárom a lelkemet, szívemet. Nem gubbasztok magamban, mint ahogy álltak a szent sírnál is égre meredt szemekkel. Az angyalok elzavarták őket, menjetek és várjátok a Szentlelket. Ne értékeljük le magunkat olyanokkal, mint hogy: A kutyából nem lesz szalonna, a lónak is csak négy lába van. Nem! Ne legyünk ilyenek. Mária Magdolna is újjászületett , mert olyan volt a hozzáállása. A magyar focista, ha vesztésre áll, feladja, nem így a német, aki megújult erővel küzd. A japánok is ilyenek, van akaraterejük. Ne merüljünk soha bele levertségbe, kedvetlenségbe. A béke új neve fejlődés.


   Mozgás, dinamizmus. A lélek mindig megújul. A Szentlélek betölt minket, nem kell nekünk vadászni rá, mint ahogy egyes szekták teszik. Az Úr a csendben velünk van. Istentől jelre várunk, picivel többre, amit tapasztalunk. Szólaljon meg a csendből. De ez nem lenne jó, a szabadságunknak vége lenne. Milyen az pisztollyal a menyasszony oldalában megkérdezni, szeretsz? A pápa üzenete: Mindent megtehetünk Krisztusban, aki megváltott minket. Legyünk a jövő évezred szentjei. Legyünk szemlélődők, küzdők, munkások. Tovább megyek, tovább megyek, hogy ember legyek. El kell jutnom hegyekig, nagyon magas egekig.

   Mi vagyunk az aktuális szentek. Mi a titka a szenteknek?  Pl. ez a római „életveszély” nekünk. Napi liturgia, áldozás, találkozás. „Fehér vértanúság”, normálisság. Minden ami él, gondozni kell, napi rendszerességgel. Ha csak annyit csinálok, hogy nem csinálok semmit, előbb-utóbb felborul az egyensúly. A pohárba tölteni kell a vizet, mert párolog. Ne múljék el haragoddal a nap. Nem lehet hallgatni, rothadjon bennünk a bűn. Ne elégedjünk meg a félmunkával. Tökéletes szándék legyen, mégha félresikerültek is a cselekedeteink. Isten így elfogad. Apostol vagy aposztol? Plusz vagy mínusz? Tudat, akarat? Igaz vagy hamis? A mellébeszélés is árulás. Ne halogassunk, játsszunk Isten irgalmával, szeretetével, kegyelmével. Fiam nem vagy olyan hülye, aminek látszol.


   Egy idő után megvonja a kegyelmét, s akkor sírva kereshetjük hivatásunkat. Ne tűnjünk el! Ne rejtegessük életünket, lássa a világ! Hiába van karizmád, evangéliumod, ha az nem jelenik meg szavazat formájában. Működni kellene rengeteg aktív kis közösségnek, karitatívnak is, lelki szolgálatoknak is, szervezkedni. A hétköznapokban hogyan hordozzuk Krisztust?  Jó illat vagyunk, széltől lengetett zászló? Lát minket a világ? Élő egyház legyünk, a kis közösségek integrálódjanak. Közösen építjük a jövő magyar egyházat. A Szentatya üzenete: Ha Isten fiát sem kímélte, hogy ne adna nekünk minden ajándékot Vele? Legyen az evangélium a mi kincsünk, építsük a szeretet kultúráját.

   A mai szentmisén (Mt.13, 44-46.) „ A mennyek országa hasonlít a kereskedőhöz is, aki igazgyöngyöt keresett. Amikor egy nagyon értékeset talált, fogta magát, eladta mindenét, amije csak volt és megvette.”
   A nyugati világban az emberek zajban, hajszában élnek. Adatok tömkelege árasztja el őket. Telekommunikáció, TV, rádió, számítógépek. Keleten csend van, jobban figyelnek az üzenetre. Nagyon fontos az áldozathozatal. Keressük a kincset, s ha megtaláltuk, őrizzük meg. De ne felejtsük, hogy Istentől tálentumokat kaptunk, melyekkel majd el kell számolnunk. Szolgáljuk embertársainkat, s rajtuk keresztül Istent, legjobb tudásunk és képességeink szerint. Ne feledjük: légy hideg vagy légy meleg, de ha langyos vagy én kiköplek.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése