2011. február 24., csütörtök

132. Lehetek a párod? és a rendelkezési állomány

Üdv kedves Olvasó!
2000. szeptember. 24. Vasárnap.
Szentmise
   Ma a fél kilences diákmisén a Barátok templomában Jenő atya prédikált. Jenő atya arról beszélt prédikációjában, hogy ne emeljük magunkat piedesztálra, ne helyezzük magunkat előtérbe. Ne mi legyünk a fontosak. Mihelyt egy közösségben valaki előtérbe helyezi magát, felbomlik a közösség rendje. Jézust keressük szüntelen, s a szeretet legyen a legfontosabb az életünkben. A párválasztásról is beszélt, hogy amikor hittanórát szokott tartani a kicsiknek, s óra után a gyerekek sorban állva mennek, párosával mennek ki az osztályból, mindig megkérdezik: plébános bácsi, lehetek a párod? Utána a másik kislány is megkérdezi: plébános bácsi, én is lehetek a párod?  Mire megszólalnak a fiúk: mindenkinek csak egy párja lehet. A plébános atya is elgondolkodott azon, hogy miért választják őt. A cselekedetei, az ő személye került-e előtérbe vagy más? Ne a cselekedeteink, személyünk kerüljön reflektorfénybe, hanem mindig Jézus és a szeretet. Ámen.

   Még a szentmise prédikációjában hangzott el, hogy a gyerekek egyre csak kérlelték Jenő atyát, hogy menjenek el a Zengőre kirándulni. Nagy kérlelések után el is mentek, jól kiszaladgálták magukat, a hegyre való felmenetelnél voltak, akiket tolni kellett, lefelé pedig visszafogni, hogy le ne guruljanak. De szemmel láthatólag a gyerekek jól érezték magukat. Hazafelé a vonaton a plébános az ablak mellett ült, s nézelődött kifelé. A gyerekek kicsit kifáradva, de beszélgetve ültek. Ekkor elgondolkodott Jenő atya, hogy a felnőtteknek nem is kell mindig az előtérben lenniük, beszélniük, hanem szépen visszahúzódniuk, s rendelkezési állományban lenniük. Rendelkezésre kell állniuk, ha szükség van rájuk. Ámen.

   (Egyik nap hallottam a sportközvetítésben, az olimpiaiban, Vass István Zoltán sportriporter idézte Balczó András mondását azon a napon, amikor Kovács Zoltán új egyéni és országos csúccsal olimpiai pontszerző hatodik lett súlyemelésben súlycsoportjában, hogy: „Ha edzéseken mindent beleadsz és keményen dolgozol, a versenyen is minden tőled telhetőt megteszel, teljesen lényegtelen, hogy milyen helyezést érsz el.” (S a riporter szerint ebben benne van a sportolás, edzések, versenyzés lényege. Egy nagyon jó összegzés, szummázás.)
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése