2012. február 12., vasárnap

325. Hinnünk kell a szívünk békéjében

Üdv kedves Olvasó!
2012.február.12.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. Márk evangéliumából volt a részlet, Jézushoz ment egy leprás és azt mondta neki:" Ha akarod, meg tudsz tisztítani engem." Jézus kinyújtotta a kezét és meggyógyította, de mondta neki, hogy ne szóljon senkinek a dologról, hanem csak menjen a paphoz és mutassa meg magát. Az ember azonban híresztelni kezdte a dolgot, úgyhogy Jézus nem mehetett be a városba, hanem kint a puszta helyeken tartózkodott és úgy gyülekeztek hozzá.
   Előző héten arról hallottunk, amikor Jézus Simon házába megy gyógyítani. Van egy történet, amikor a bűnös asszony olajat önt Jézus fejére és megszólják, hogy ezt a drága olajat el is lehetett volna adni 300 dénárért és szétosztani a szegények között. Gyógyítás és jótétemény, Jézus minden embert egyformának tekint, de kanyarodjunk vissza a mai történethez.


   A leprás embert kirekesztették a társadalomból, olyan súlyos betegségnek tartották, amiről azt gondolták, hogy  Isten súlytja a bűnös embert. A leprást Istentől megvert embernek tartották. Az atya megköszönte az imádságokat, "időnként" ő is szokott imádkozni a hívekért, most tért vissza Szarejevóból, egy konferencián vett részt, amely az ottani emberek egymás mellett éléséről szólt. 1992-és 1995 közötti háborúban 270 ezer ember veszítette életét, köztük 3000 gyermek. Szarajevó hegyek által körülvett hosszú völgyben fekszik, mintegy 10 km hosszan húzódik sugárútja, könnyű célpont volt a háború idején. Horvátok 20 %-ban, szerbek 30%-ban és többségben bosnyákok lakják. Hogyan élnek egymás mellett a muszlimok (muzulmán) és más vallású, kultúrájú emberek. A hatalom akarja elhitetni velünk, hogy különbözőek vagyunk és felhergeli az embereket egymás ellen, hogy különbözőnek érezzék magukat. Jézusnak minden ember egyforma. Egy kis vendéglőben beszélgettek hármasban az atyáék a napokban ezekről a dolgokról és egyikük azt mondta, hogy az embereknek hinniük kell abban, hogy egyformán fontosak Istennek. A kereszténységnek kontrasztnak kell lennie, olyan társadalmat kell létrehozni, amely elfogad mindenkit. Jézus előtt nincs leprás és Isten által megvert ember. Hiszem, hogy minden ember szíve mélyén béke van, mondta az atya. Hinnünk kell a szívünk békéjében és meg kell őriznünk a másik méltóságát, mert csak úgy őrizhetjük meg a saját méltóságunkat. Ámen.



Viszlát!
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése