2012. február 29., szerda

334. Egy az Isten

Üdv kedves Olvasó!
2003.január.26.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel a fél kilences diákmisén a Barátok templomában Schindler atya prédikált. Az olvasmányban Ninivéről volt szó, az Úr elküldte Jónást a pogányok lakta városba, hogy hirdesse nekik az Úr szavát, miszerint térjenek meg. Ninive Krisztus előtt mintegy hatszáz évvel az asszírok kezére került, s pár száz évvel később teljesen elpusztult. A szentírási részlet is, mely a városról szól, később íródott. Az Úr ezzel is jelezte, hogy a ninivei pogányokat megtérésre hívja, hogy nem csak a zsidó nép, Izrael Istene ő, hanem minden emberé. (Babits: Kelj fel, menj el Ninivébe...); (Az evangéliumban arról volt szó, hogy Jézus gyűjti maga köré tanítványait, akik halásznak éppen).
   Fontos napjainkban az ökumené, János Pál pápa is minden évben közös imára hívja az eltérő vallású vezető papokat Assisiben, hogy egységet kovácsoljon. A héten Baján is ökumenikus imahét volt, ma délután fejeződik be. Hallhattunk az előző héten református, evangélikus, baptista lelkészt egyaránt a katolikus papok mellett. Fontos a közös ima, az egység, az összekovácsolódás, hiszen Krisztus varratlan köntöse egy és oszthatatlan.


   Az egykori gazdag Laodicea városa, ahol mindenkinek mindene megvolt, nem volt többé szüksége másra.
A mai szekularizált világban, melyben élünk, ha valaki gazdag, van pénze, TV, video, autó, akkor nincsen szüksége Istenre, azt hiszi, mindene megvan, nem foglalkozik mással. Az igazság keresése közben fontos, hogy megismerjük az igazságnak más arcait is, ezáltal gazdagodunk, más szemmel nézzük a világot. Sok arca van az igazságnak, más-más történelmi gyökerekkel, de ugyanoda vezet el. Református, evangélikus, baptista, katolikus- mindig, illetve sokszor csak a kritikát halljuk. Figyeljünk oda a jóra is. Ugyanazt a Bibliát olvassuk, ugyanahhoz a Krisztushoz fohászkodunk, imádkozunk, aki egy igazság és oszthatatlan. Ezért is fontos az ökumené, a közösség kovácsolása.


   Jónás figyelmeztette a pogány Ninivét a megtérésre, utána kiment a városból, egy bokor alatt húzódott meg a perzselő napfény elől és utána onnan nézte a távolból Ninivét, mikor hull rá a kénköves tűz és eső. De közben a niniveiek zsákot öltöttek magukra, vezekeltek és megtértek, s Isten egy férget küldött, amely megrágta a bokor gyökereit, ahol Jónás volt. A bokor elszáradt és a perzselő napot már alig bírta elviselni Jónás. Ekkor Isten megszólította: Nagyobb a gondod a rekettyebokorra, mint Ninivére, amely megtért?
Igen, Isten minden népre, nemzetre, emberre figyel, mindenki Istene. Mi se csak magunkra figyeljünk szüntelen, hanem keressük az igazság más arcait is, hogy ezáltal gazdagodjunk és fejlődjünk. Ne úgy, mint Laodicea, akik nagy gazdagságukban elteltek önmagukkal, s Isten így szólt: siralmas, vak, nyomorúságos és meztelen Laodicea. Nincs református, baptista, evangélikus, katolikus Krisztus külön-külön. Egy krisztusi igazság létezik csak, de az igazságnak több arca van, mely által gazdagodunk és fejlődünk, he megismerjük.
   Az idő rövid-hangzott a mondat a szentleckében. Rövid az életünk, hogy kiteljesedjék szeretetben. Jól figyeljünk oda és szüntelenül törekedjünk a fejlődésre, szolgálatra, kiteljesedésre, szeretetre. Ahogy Nagy Szent Teréz is mondta: egy az Isten, ámen.



Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése