2010. december 2., csütörtök

72. Tegyük a dolgunkat avagy kitartással mentitek meg lelketek

Üdv kedves Olvasó!

Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában zenés ifjúsági diákmise volt, Schindler atya prédikált. Lukács evangéliumából volt a részlet, amikor Jeruzsálem pusztulásáról jövendöl. Jézus azt mondja, hogy legyetek állhatatosak, mert akik kitartóak, azok megmentik lelküket. Sokan gyűlöletessé válnak a nevemért, de egy hajatok szála sem veszhet el a fejetekről.

   A héten temettek egy nagymamát a köztemetőben, aki édesanya is volt. Nagy megbecsüléssel állta körbe a családja, fájó szívvel búcsúztak tőle. Ezt a nagymamát 16 éves korában, nővérével és nagyapjával együtt a Donyec-medencébe hurcolták, semmi bűnük sem volt. Öt évig fejtette a szenet, nagyapja nem bírta a megpróbáltatásokat és meghalt. Ez a fiatal lány ott ismerkedett meg párjával, aki később férje lett.
A második világháború után minden vagyonuk elfért egy bőröndben. Hazatérésük után szorgalmas munkával összegyűjtöttek annyi pénzt, hogy vettek egy szerény kis házikót. kitartással mentitek meg lelketeket, mondja Jézus. Tette mindezt önmagáért, övéiért ez a 16 éves kislány. Megőrizni és továbbadni ezt a hitet és reményt.
Akik minden körülmények közepette kitartanak és megőrzik, felmutatják a reményt másoknak, azok a szentek. Martin Luther King, Gandhi, Albert Schweitzer és a hétköznapok kis szentjei, ez a 16 éves kislány is, akit a héten nagymamaként, édesanyaként temettünk, a remény emberei. A remény embere az élet embere, a jövő embere. Kitartással mentitek meg lelketeket. A remény emberei minden körülmények között.


   Rómában a Tiberisen túl volt egy zsidó kolónia, akiket nem háborgattak, de később a III. századra tömegessé vált a keresztények üldözése. Titus és Vespasianus idejében az első században, a jeruzsálemi templom lerombolása után csak a Siratófal maradt fennt. Emeljétek fejeteket az égre, mert feltűnik az Emberfia jele az égen és elérkezik megváltásotok. Nem azt mondja, hogy hajtsátok le a fejeteket és legyetek rabszolgák, hanem emeljétek fel a fejeteket. Akárcsak a mai történet a II. világháborúból és a 16 éves kislányról, ugyanaz pepitában kétezer évvel ezelőtt. Kitartással mentitek meg lelketeket.

   Tegnap délelőtt volt az atyánál lelki beszélgetésen valaki, de hát mit tegyek mégis atya, mondogatta. Nem nagyon szokott tanácsokat adni az atya, csak azt mondta, hogy tegye a dolgát. Sokszor a nagy megpróbáltatások után, amikor azt hisszük, hogy mindennek vége, a dolgok egyszer csak elsimulnak és a végén azt mondhatjuk, hogy mégis csak megérte. Kimossa lelkünkből a hitetlenség mérgét és a reménytelenség átkát. A bajban is kitartani a jóban. A munka teszi emberré az embert. A kitartóan végzett hasznos munka, ha tesszük a dolgunkat minden körülmények között. A szenvedés az élet sava-borsa, mint ahogy árnyék nélkül nincs fény és színek. Ámen.
Viszlát!
(2010.november.14.Vasárnap.-Schindler atya prédikációja alapján emlékezetből lejegyezve)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése