2010. december 4., szombat

74. Igaz hitből cselekedni

Üdv kedves Olvasó!
2000. január. 09. Vasárnap.  Urunk megkeresztelkedése
Szentmise
   A mai szentmisén Jézus megkeresztelkedéséről volt szó. Alámerítkezett a Jordán vizében és János megkeresztelte Őt. Évente mintegy 16 millió gyermeket keresztelnek meg, s 1 millióra tehető a felnőttek száma. Jézus megkeresztelkedett, pedig nem lett volna szüksége rá, hogy mi is vágyjunk utána, akarjunk olyanok lenni, mint Ő. Magyarországon is egyre inkább fogy azoknak a száma, akik megkeresztelkednek. Régen azért nem volt szükség arra, hogy gyermekkorban kereszteljenek, mert akkor a hit természetes volt, magától értetődő, mindenki abban nőtt fel. Így felnőttebb korában mindenki önállóan tudott dönteni. De a mai világban, amikor milliószámra keresztelik meg a gyerekeket, még így is úgy kell szinte kicsiholni belőlük, hogy valamilyen keresztényi értéket föl tudjanak mutatni. A katolikus családokban is manapság nehezen találhatunk olyan hitből fakadó tetteket, amelyek keresztényi értékeket mutatnak fel. Régen a baptizmus, alámerítkezés volt a divat, manapság a leöntés. Egyszer egy etióp udvarnok beszélgetett Fülöp diakónussal Jézusról és a keresztségről. Amikor a tenger mellé értek, azt mondta az udvarnok: Itt van a víz, mi akadálya van annak, hogy én is megkeresztelkedjek? Fülöp azt válaszolta: Megkeresztellek, ha tiszta szívedből hiszel.
   Az udvarnok kijelentette: Teljes szívemből hiszem, hogy Jézus Istennek fia. Erre Fülöp megkeresztelte őt. A keresztség szentségét sokaknak kiszolgáltatják ma, akik szinte semmi keresztényi értéket nem tudnak felmutatni, s családtagjaik sem. De visszautasítani mégsem lehet a szülőket, ha gyermeküket meg akarják keresztelni. Ha valamilyen értékek felmutatásához kötnék a keresztség szentségét, bizony kevés embert keresztelnének meg manapság. Jenő atya beszélt egy  képviselőről, aki egyszer azt mondta, hogy ő vallásos a maga módján. Azóta egy szekta soraiban látta ülni egy padon, de lehet, hogy már onnan is eljött. Csapódik az ember valahova. Senki sem lehet vallásos a maga módján. A vallás hitből fakad, amit meg kell vallanunk. Sokan azok csapódnak a szektákhoz, akik képtelenek egyedül dönteni, mások döntenek helyettük és irányítják őket. Jakab apostol mondta egyszer, hogy a hit cselekedetek nélkül halott. Azt mondod, te hiszel. Mutasd meg a hitedet cselekedetek nélkül és én megmutatom az én tetteimből az én hitemet. A hit kevés.
Az ördögök is hiszik, hogy egy az Isten, mégis rettegnek tőle. Nagyon fontos, hogy hitünket cselekedeteinkkel mutassuk meg, valljuk meg, tegyünk tanúságot róla. Találjuk meg újra Jézust és kövessük őt. Ámen.
Viszlát!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése