2011. június 15., szerda

166. Legyünk figyelmesek egymás iránt

Üdv kedves Olvasó!
2001. január. 28. Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel a Barátok templomában a fél kilences diákmisén Jenő atya prédikált. Az evangélium az volt, amikor Jézus felolvasott a zsinagógában. Mondott egy kis történetet Jenő atya mise végén, mert jövő héten ferences kistestvérek jönnek templomunkba. A héten disznót vágtak a számukra és még almát, meg bort is kapnak majd. Hittanosainak megemlítette a disznóvágást Jenő atya, s másnap reggel háromnegyed hétkor, amikor igyekezett az autójához, egy ministránsa állt hátizsákkal a plébánia előtt, mert ő segíteni szeretne. Mi lesz akkor az iskolával? Nem baj, ha pár percet késik, de az sem, ha akár egész nap hiányozni fog, mert a tanítók biztosan elnézik majd emiatt a különleges esemény miatt. Jézus is, ha valami ügy érdekében tesszük a jót és úgy mulasztunk el valami mást, megbocsájtja, sőt örül neki. Mi is igyekezzünk mindig elsőként jelentkezni, ha valamilyen munka, feladat adódik. Ámen.
   Még egy kis történetet mesélt Jenő atya, hogy biciklivel járta a falut házról házra, kint beszélgetett egy ismerőssel a kapu előtt, amikor az egyik házba fiatalok csöngettek be azzal, hogy ők szerzetesek és pénzt gyűjtenek. De Jenő atya felhívta a figyelmüket, hogy máskor úgy csöngessenek, zörgessenek be a házakba, hogy világosan mondják meg, kik ők, milyen szerzetesek. (Ugyanis krisnások voltak.) Jézus tanítványai is mindig világosan elmondták, kik ők, miért és kinek a nevében jöttek. Ámen.


   Ja, még tegnap az ökumenikuson hangzott el az evangélikus lelkész prédikációjában, hogy egyszer fiatalok kinéztek maguknak egy idős bácsit és mindig ott hancúroztak, zajongtak az ablaka alatt, hogy bosszantsák. Azt hitték, majd egyszer nagyon dühös lesz és bosszús, ezért szekálták. Ám ő kijött a ház elé, kalapot emelt és tiszteletét tette előttük. Ekkor elszégyellték magukat, elmentek onnan és többé nem bosszantották. Ámen.
   Délután 5 órakor a Belvárosi templomban zárult le az ökumenikus imanyolcad. Bán Béla református lelkész hirdette az igét. Beszélt többek között arról, hogy egy évvel ezelőtt kórházba kellett vonulnia egy hosszadalmas gyógykezelésre. Köszöni azt a sok imádságot, amit gyógyulásáért tettek. Köszöni Istennek a kegyelmet, hogy meggyógyult és újra egészséges ember lett. Nincs olyan elesett állapota az embernek, melyből ne kelhetne fel. Mindenből van gyógyulás. Jézus az élet, a virágzás. Általa minden lehetséges. A mai világban sok ember, illetve a legtöbb ember saját szenvedéseit, problémáit, képzelgéseit, félelmeit kivetíti környezetére, embertársaira. Először a saját házunk táján kell söprögetni, hogy békességben, harmóniában élhessünk önmagunkkal és a világgal. Béke és egyenlőség. Az ökumené jegyében telt el ez az egy hét, szükségünk van egymásra. Tíz évvel ezelőtt, amikor elkezdődött ez az egész, akkor sokszor úgy lehetett érezni, hogy színből vagyunk együtt. Utána sokszor csak helybenjárásnak tűnt az egész, kényszernek, melyet csinálni kell, mert valakik megfogalmazták. Ma viszont eljutottunk oda, hogy szívből csináljuk, szükségünk van rá és egymásra. Jó egymással az utcán találkozni az év során, egymásra mosolyogni, köszönteni az ismerős arcokat, kezet szorítani.


    Mesélt egy történetet is Bán Béla igehirdető. Egyszer egy pap bérmálni ment szellemi fogyatékosokhoz. Mondták neki, rövidítse le a ceremóniát, mert a gyerekeknek ez fáradságos és úgy sem értenének belőle sokat. Amikor sorban hozzájárultak, ő mindegyiküknek megsimogatta a fejét és keresztet rajzolt a homlokukra. Amikor egy kisfiú került sorra és azt is megsimogatta, keresztet rajzolt rá, a kisfiú fölnézett és azt mondta selypes hangján: szimogassál, szimogassál. A mai világban minden embernek erre van a legnagyobb szüksége. Egy mosolyra, jó szóra, simogatásra, apró kis dolgokra, elismerésre. Legyünk figyelmesek egymás iránt. Még azt is elmondta, hogy betegsége ideje alatt fölkereste egy idős néni és elmondta neki, hogy sokat imádkozott érte a Szűzanyához. Betegsége előtt még mosolygott volna az ilyenen, ma már nem teszi. Az imádságok meghallgatásra találtak, köszönet érte mindenkinek és hála Istennek. Ámen.

Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése