2011. június 20., hétfő

170. Szívből jövő hit

Üdv kedves Olvasó!
2001. március. 03. Vasárnap.
Szentmise
   A mai fél kilences szentmisén a Barátok templomában Jenő atya prédikált. Előtte 8 órától szentségimádás volt az ifjúsági hittanosok részvételével. A misén gitáros énekek is elhangzottak. Jenő atya az evangélium felolvasása után (Jézus negyven napos böjtje és a kísértések) prédikált a Nagyböjt fontosságáról. Régen sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítottak neki. Ma már nem probléma, ha a farsangi mulatságok beleérnek a böjti időszakba. Régen még az étkezési szokásokat is megváltoztatták ebben az időszakban. Húst nem fogyasztottak, sem tejterméket, zsírt és olajat mellőzték, sőt még ezeket az edényeket is eltették. Ma már van olyan szabály, hogy a szigorú böjt 14-60 éves korig terjed, a nehéz fizikai munkát végzők, cukorbetegek, súlyos betegek, gyerekek kiesnek ebből. Sokszor elgondolkodott Jenő atya hittan órákon, hogy miért is tanítja ezt a gyerekeknek. Hiszen ma már a szülők sem tartják be, s csak élje ki magát a gyerek, amíg fiatal. Pedig sokmindent megtanulhatna a böjt alatt, a lemondással. A böjt szellemisége a fontos. Hamvazószerdán ebédelni volt valahol Jenő atya, s amikor levest mertek, ő nem kérte a húst. Tágra nyílt szemekkel néztek rá. Nem az a fontos, hogy valaki eszik-e húst vagy sem, hanem a szellemisége a böjtnek. Jenő atya a prédikációban összekötötte a pénzt a kenyérrel. Böjt alatt ne az legyen a fontos, hogy a pénzt keressük, hajszoljuk és tápláljuk magunkat és családunkat, miközben lelkünk kárt vall és családunk szétesik. A bűnbánat, a csend és egymás szeretete lépjen előtérbe.


 A középkorban a protestánsok takarékoskodtak, hajókat vettek és gyarmatokat szereztek vele. Templomaikkal széltében terjeszkedtek. A katolikus templomok ezzel szemben felfelé mutatnak, az égre irányítják a figyelmet. Egyszer egy ismerősével beszélgetett az atya, s az ismerőse azt mondta, hogy fia kimegy Amerikába. Az atya erre visszakérdezett, ott jobb lesz neki, megtalálja álmait? Nem fél, hogy közben lelke kárt vall, esetleg elvész? Világot látni megy, de megéri-e? Fontos a böjt szellemisége, ne a pénzt, kenyeret, világi javakat hajszoljuk. Nem csak kenyérrel él az ember. A szívből jövő hit számít és az, ahogyan ezt szájunkkal megvalljuk. Beszélt még a kísértésekről, melyek egész életünkben végigkísérnek bennünket. A „Legyetek jók, ha tudtok” című filmet említette, ahol Néri Szent Fülöp sokszor találkozott a film során életében az ördöggel, aki a legkülönfélébb formákban és helyeken jelent meg. Volt, hogy söprűvel, de mindig küzdött ellene. Nekünk is egész életünkben küzdenünk kell, ki kell söpörni mindig lelkünkből az ördögöt, mert az új és új fortélyokkal áll elő szüntelen. Végül említette Jenő atya, hogy a héten voltak Vodicán és a kápolna mögötti erdőben az erdész kijelölt egy pár darab vágásra érett fát. Befestette a törzsüket, pontokkal jelölte meg őket. Ne feledjük, hogy mi is megértünk a vágásra, szentmise végén megjelölik a homlokunkat: Ember emlékezz, hogy porból vagy és porrá leszel. Ámen.


    A tegnapi szentmisét Jávor atya tartotta, prédikált is egy keveset. Egyszer egy háborúban menekülve valaki magával vitte az oltáriszentséget, s elszaladva egy Mária szobor mellett megszólalt a szentség: hát jó anyámat nem hozod magaddal? Nagyon nehéz lesz- volt a válasz. Nem baj, majd Fiam segít. Aztán fogta a szobrot is és meg sem állt céljáig. Mi is mindig együtt imádkozzunk Jézushoz és a Szűzanyához.

2001. március. 04. Hétfő.
Szentmise
   Jávor atya prédikált is egy kicsit: a Nagyböjt ideje alatt nyissuk meg szívünket Jézus szeretete előtt. Tegyünk jót azokkal, akik vétkeztek ellenünk, hogy a nagyböjt minden napján az emberek iránti szeretetünkben fürödhessen Jézus, ámen.

2001. március. 05. Kedd.
Szentmise
   Ma is beszélt egy kicsit Jávor atya: ne legyünk képmutatók, menjünk be a mi belső szobánkba és imádkozzunk Istenhez úgy, aki titkon van, de megfizet majd nyilván. Bocsássunk meg embertársainknak, ahogyan Isten is megbocsájt nekünk, ámen.


Viszlát!
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése