2011. december 15., csütörtök

303.A szív törekvése a fontos avagy keressétek Isten arcát és erejét

Üdv kedves Olvasó!
2002.október.27.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya prédikált a diákmisén. (Előtte Jávor atyánál gyóntam, aki mondta, hogy a szeretet önmagában semmit sem ér. Cselekedetekre, tettekre kell váltani azt, gyakorolni kell a mindennapi életben. Fontos, hogy betartsuk Isten parancsolatait, küzdjünk, akarjuk betartani azokat). Az evangélium arról szólt, hogy Jézust megkérdezték, melyek a legfontosabb parancsolatok. Erre azt felelte: Uradat, Istenedet imádd, teljes erődből, lelkedből és szellemedből, a másik pedig az, hogy szeresd felebarátodat, mint tenmagadat.



   Fontos a mai világban, hogy elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, fogyatékosságainkkal együtt. Ha elfogadjuk magunkat, megbékélünk önmagunkkal, akkor el tudunk indulni. Hamis vágyak és álmok ketrecében vagyunk, amelyet nem is mi, hanem mások álmodnak helyettünk. A médiák hamis értékeket közvetítenek felénk, hősöket, hibátlan embereket, tökéletes modelleket, teljesíthetetlen dolgokat. Hamis elvárásoknak akarunk megfelelni, amit a reklámok is sugároznak felénk. Nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni, mindent el akarnak adni nekünk. Ha elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, itt és most, csak akkor tudjuk elfogadni a másik embert is. Ha szeretjük önmagunkat, akkor felebarátunkat és rajta keresztül Istent is szeretni tudjuk.


   A szív törekvése a fontos, elfogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk a jelen pillanatban, tálentumainkkal, képességeinkkel, amit Isten adott és hiányosságainkkal együtt. Minden embernek van valamilyen fogyatékossága. A törekvés, változás, tökéletesedés, javítás a fontos, ami a szívből indul ki. Ekkor megbékélünk önmagunkkal és tudunk távlatokban, lehetőségekben gondolkodni. Isten fantáziája kimeríthetetlen. Nincs két egyforma ember, csak egy van belőlünk is. Adjunk hálát Istennek mindazért, amit adott nekünk és imádkozzunk szüntelen, keressük őt.
  Volt még egy-két mondás, amit említett Schindler atya. "Árral szemben úszni esztelenség, árral úszni becstelenség." Sokszor maradinak, konzervatívnak tartanak minket, ha kitartunk a keresztény értékek mellett és egy legyintéssel elintéznek bennünket. Mindennek ellenére nem szabad beállnunk a hamis értékek szürke áradatába.


   "Ha minden orosz ember ültetne egy fát, Oroszország egy kertté változna. Ha minden ember csak egy emberrel is jót tenne, a Föld paradicsommá változna."
   "Nem tudok úgy rosszat tenni másnak, hogy magamat meg ne sérteném."-mondta egykor Gandhi. Nem tudunk úgy megbántani másokat, hogy az a mi lelkünkben ne okozna kárt. Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat-mondta Jézus, így Istent is szeretni fogod. Gandhi gondolatai is ezt jelentik lefordítva.
   Keressétek Isten arcát és erejét! Ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése