2011. december 18., vasárnap

305.Mielőtt mi lépnénk, Isten már lépett

Üdv kedves Olvasó!
2011.december.18.Vasárnap. Ádvent 4. vasárnapja; Szt.Gracián, Auguszta
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában zenés ifjúsági diákmise volt, Schindler atya prédikált.
(Előtte Czár atyánál gyóntam, elmondta, hogy jó dolog, hogy oly hosszú idő után ilyenkor karácsony előtt eljöttem gyónni és az a fontos, hogy most itt vagyok).
   Az evangélium az angyali üdvözletről szólt, amikor Gábor angyal meglátogatja Máriát. Az olvasmány Sámuel próféta könyvéből volt, erről beszélt az atya. Elképesztő, szinte hátborzongató és megrendítő, hogy háromezer év távlatából is mennyire aktuálisak és hozzánk szólóak Sámuel szavai. Dávid templomot akar építeni az Úrnak, mire az Úr azt válaszolja: elhoztalak téged a legelőről, a juhok mögül... Mit is akar mondani nekünk ez a mondat? Mielőtt Dávid lépne, Isten már lépett. Dávid templomot akar építeni az Úrnak, de Isten már előtte elhozta őt a legelőről, a juhok mögül.


   Az angyali üdvözletben is, Mária igent mond Isten akaratára, előtte még csodálkozik, hogy éppen ő az, aki ilyen nagy kegyelemben részesül, de az angyal megnyugtatja: Ne félj! Az Úr van teveled, kegyelem tenéked.
Mária azt válaszolja: Legyen meg a Te akaratod. Mielőtt Mária lépne, Isten már lépett.
   Valahogy így van ez most karácsonykor is. Készülünk a karácsonyra, de a külsőségeknél fontosabb lenne engednünk, hogy a karácsony megtörténjen velünk. Az atya beszélt fiatalokkal a tegnapi ifjúsági találkozó és koncert után, látta bátorságukat, de a félelem jelenlétét is tapasztalta. Ahogy Máriának mondja az angyal: Ne félj! Az Úr van teveled. Hittel kell tennünk a dolgokat életünkben, felépíteni azt lépésről lépésre, mindig megtenni a következő lépést, hiszen mielőtt mi lépnénk, Isten már lépett. Ahogy Dávid és Mária esetében is, Isten kegyelme velünk is ott van. Ámen.
(Még tegnap hangzott el, az érseki mise végén mondta Schindler atya a fiataloknak: Ne feledjétek, hogy jók vagytok, szépek és okosak! Mise előtt mondta még az atya: fontos a lelki tréning, a lélek trenírozása).
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése