2011. december 21., szerda

308.Az egészséges körték ideje

Üdv kedves Olvasó!
2002.december.05.Csütörtök.
Szentmise
   Ma este 6 órakor a Belvárosi templomban ifjúsági mise volt, első csütörtök alkalmából. A misén a vaskútiak énekeltek és gitároztak, Binszki atya prédikált.
   Beszélt arról, hogy gyermekkorában a nagyszülei körtét termesztettek, volt egy-két körtefájuk. Kosárszámra vitték az érett körtét a pincébe, ő is segített. Amikor megebédeltek vagy megvacsoráztak, a nagyapja mindig hozott a pincéből hat-nyolc szem körtét, hogy valami gyümölcsöt is egyenek. Sok körte volt, de a nagyapja mindig gondosan ügyelt, hogy először a sérülteket fogyasszák el, nehogy elromoljanak és ki kelljen dobni. Minden nap volt sérült körte vagy olyan, amelyen már barna folt volt. Így hiába volt sok körtéjük, mindennap sérült körtét ettek. Egyszer a nagyanyja megelégelte ezt, azt mondta, hogy ezentúl csak egészséges körtét fog enni, inkább romoljon meg teljesen az a pár sérült. Annyi körtéjük van, ő most már csak egészséges körtét eszik.


   Elérkezett az ádvent ideje. Új egyházi év vette kezdetét. A várakozás és az új remény ideje ez, a megújulásé. Ilyenkor új lendületet kapunk, valami újat szeretnénk elkezdeni. Ezért is szép ez az időszak. Vannak pesszimista emberek, akik előveszik a sérült körtéjüket és állandóan azt fogyasztják, az van szemük előtt. Vannak optimista emberek, akik egészséges körtét fogyasztanak csak, újat kezdenek életükben. Az ádvent időszaka arra jó, hogy újat kezdjünk. Ilyenkor év végén az emberek már fásultak. Ki kell törni az ellapultságból, új lendülettel újat kell kezdeni.
   Van egy történet, mely szerint az ördög vásárt rendez. Kiállítja fegyvereit, szebbnél szebbeket, borsos árat kér értük. Fegyverei között van a gőg, hazugság, fél igazságok és még sorolhatnánk. De volt a fegyverek között egy, amely mindegyiknél ütöttebbnek, kopottabbnak látszott, azt mondta az ördög, hogy ez azért van, mert amikor már minden fegyvere csődöt mond, ezt szokta használni és mindig be szokott válni. Összehasonlíthatatlanul több volt az ára is, mint a többié. Ezért a sokat használt, ütött-kopott fegyverért csillagászati árat kért az ördög. Ez a fegyver nem volt más, mint a csüggedés. A reményét vesztett ember a legkiszolgáltatottabb.


   Ezért szép az ádvent, a várakozás és az új remény ideje, az újrakezdésé. A sokszor logikátlan, ellentmondásos világunkban, amelyben élünk, legyünk lámpások életünkkel, reményünkkel. Tudjunk mosolyogni, a másik ember felé fordulni. Ne a hibás körtéinkkel foglalkozzunk, hanem az egészségesekkel. Ámen.
   "Várj és ne félj, az Úr jön már, várj és ne félj, hű szívvel várj." Szentmise után előadás volt a hittanteremben "Isten ma is gyógyít?" címmel. Isten viszi véghez a gyógyulást életünkben, nekünk csak szeretettel és egyszerűen kell imádkoznunk Isten irgalmában bízva. Másokért is imádkozhatunk, mások gyógyulásáért, csak mindig kitartóan kell imádkoznunk, a teljes gyógyulásig. Isten testi és lelki boldogságot és egészséget egyaránt akar adni nekünk. Menj, a te hited meggyógyított!-mondta Jézus a vak Bartimeusnak. Ahogy régen és később is, Jézus ma is él és gyógyít!

Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése