2011. december 30., péntek

309.Egymás kezét fogva

Üdv kedves Olvasó!
2011.december.24.Szombat. Ádám és Éva, Szt.Adél
Szentmise(éjféli)
   Ma este 11 órakor kezdődött az éjféli mise a Barátok templomában. Az evangéliumot Czár János atya olvasta fel, utána Schindler atya prédikált. Ady Endre Karácsony című verséből hallhattunk részleteket.
"Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének-Az én kedves kis falumban-Karácsonykor-Magába száll minden lélek/Minden ember-Szeretettel-Borul földre imádkozni,-Az én kedves kis falumban-
A Messiás-Boldogságot szokott hozni/A templomba-Hosszú sorba'-Indulnak el ifjak, vének,-Az én kedves kis falumban-Hálát adnak-A magasság Istenének./ Mintha itt lenn-A nagy Isten-Szent kegyelme súgna, szállna,-Az én kedves kis falumban-Minden szívben-Csak szeretet lakik máma. II. Bántja lelkem a nagy város-Durva zaja,-De jó volna ünnepelni-Odahaza.-De jó volna tiszta szívből--Úgy mint régen--Fohászkodni, De jó volna megnyugodni./De jó volna mindent-Elfeledni,-De jó volna játszadozó-Gyermek lenni.-Igaz hittel, gyermek szívvel-A világgal-Kibékülni-Szeretetben üdvözülni./III. Ha ez a szép rege-Igaz hitté válna,-Óh, de nagy boldogság-Szállna a világra.-Ez a gyarló ember-Ember lenne újra,-Talizmánja lenne-A szomorú útra./Golgota nem volna-Ez a földi élet,-Egy erő hatná át-A nagy mindenséget.-Nem volna más vallás,-Nem volna csak ennyi:-Imádni az Istent-És egymást szeretni...-Karácsonyi rege-Ha valóra válna,-
Igazi boldogság-Szállna a világra.


   Schindler atya beszélt élete egyik legmeghatározóbb karácsonyáról, amikor 1989 decemberében, 22 vagy 23-án Erdélybe mentek hárman, gyógyszereket és egyéb fontos dolgokat vittek. Ekkor fogták el a diktátort, az utcákat a securitate emberei ellenőrizték. Egy baptista imaház ajtaját betörve mentek az udvarra, amikor a pincéből előbújt az ottani lelkész. Mindannyian lementek a pincébe és négyen egymás kezét fogva imádkoztak, csorogtak a könnyeik.
   Beszélt még az atya a most nemrég elhunyt cseh köztársasági elnökről Václav Hávelről is, aki a megváltás kezdetének nevezte Jézus születését, új kultúrtörténet kialakulásának. Hallhattunk a francia forradalomról, melynek idején  a szabadság kigombolt inget, az egyenlőség nagy sebességgel lezúduló guillotint, a testvériség machiavellisztikus istent jelentett. De jó volna...mondja a Karácsony című versében Ady; minden ember szívében  ott a vágy Isten iránt, Assisi Szent Ferenc is ezzel az egyszerű szeretettel alapította meg a Ferences rendet, amely előtt a pápa is fejet hajtott és Pál apostol is erről ír a Szeretet himnuszában. Ebben a szeretetben bízva tudjuk mi is mondani egymásnak, hogy Boldog Karácsonyt! Ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése