2011. július 7., csütörtök

183. Igen, ez az!

Üdv kedves Olvasó!
2001. április. 14. Szombat.  Nagyszombat
Szentmise
   Ma este 6 órakor kezdődött a szertartás tűz- és vízszenteléssel, majd az olvasmányok, szentleckék és az evangélium felolvasása után Schindler atya prédikált. Beszélt a hit fontosságáról, Jézusról és az élet csodájáról.


   Megemlítette Pázmány imádságát, melyben megkérdezi, kérdőre vonja az Urat, hogy nem méltó hozzá, az ő dicsőségéhez, hogy keresztre szegezve, fejét lehajtva, kiáltva kiadja lelkét. Kérdőre merte vonni az Urat imádságában, mert volt hite. Van két mondás, melyeknek nagy igazságtartalma van: Ha valahol kudarcot vallasz, menj vissza oda. Ha valahol sikert érsz el, menj onnan tovább. Igen, ha kudarcot vallunk valahol, vissza kell mennünk oda, mert igen is meg tudjuk oldani. Kell, hogy legyen hozzá elég erőnk, bátorságunk és hitünk. Gyökössy írta egyik könyvében, hogy egy kisgyerek a temetőben talált egy koponyát, melyet kivett a földből, ujját a szemébe dugta, így játszadozott vele. Megkérdezte nagybácsiját, hogy kié ez a koponya, aki azt válaszolta, hogy Annikáé, a szomszédasszonyé. Szegény jó Annikáé, akit nagyon szeretett. El sem tudta képzelni, hogy lehet ez, még a sírásót is megdobálta utána kővel a temetőben. Később idősebb korában sem akarta elhinni, hogy így vannak a dolgok. Az embernek hinni kell valamiben. Ezzel nincs vége az életnek, jönnie kell utána valaminek, csodának, szükségszerű, hogy folytatódik tovább, kiköveteli magának az élet. Kuno írja egyik könyvében, hogyan lehet, hogy Isten megengedi ártatlan gyermekek halálát? Biztos, hogy van még folytatása földi életünknek, kell, hogy legyen.


   Az ember sokszor ráérez dolgokra, hogy:  igen, ez az! Szinte csettinteni van kedve örömében, olyan érzés fogja el. Vannak ilyen megvilágosító pillanatok. Nagyon fontos a hit, akarni kell hinni. Dante írja egyik művében: a pokolból nincs visszaút. A mennyország bejáratánál ez a tábla fogadja az érkezőket: van értelme a reménynek, itt kezdődik csak el igazán, remélni. Szintén Gyökössy írja egyik könyvében, hogy a nagyvárosi forgatagban kipufogó, benzingázt okádó autók zsivajából magasra föltartva menti ki az apa fuldokló gyermekét. Igen, ezek a dolgok is, melyek apró jelenetei az életnek, de az élet védelméről szólnak, erősítik a hitet, adnak értelmet dolgoknak. Prokopp kalocsai festő híres képei is hirdetik a kitárulkozást Jézus felé. Fel kell tárnunk egész szívünket és magunkba, szívünkbe engedni Jézust. Egyszer az atya kölcsönadott valakinek a héten jegyzeteket és cserébe egy verset kapott vissza. Az illetőnek álmában megjelent a sátán, hozott egy listát, jegyzéket, amin a bűnei voltak felsorolva. Most elveszett az üdvösség, a pokolra fog jutni? Ám ekkor jött egy férfi, kinek a keze által volt szegezve, áthúzta a papírt, s aláírta, a számla fizetve. Ámen.

Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése