2011. július 11., hétfő

185.Kiért sétálsz?

Üdv kedves Olvasó!
2001. május. 06. Vasárnap.  Anyák Napja
Szentmise
   Ma reggel 8 órakor a Barátok templomában az Ifjúsági hittanosok tartottak zenés, verses szentségimádást. Utána ferences kistestvérek vettek részt a fél kilences szentmisén, ők is prédikáltak, de előtte még a hittanosok Anyák napi köszöntőt is mondtak.
   A prédikációban a papi és egyéb hivatásokról is szó volt, valamint a szerzetesi életről. Engedelmesség, tisztaság, szegénység. Ámen.
   Még két héttel ezelőtt a Bajai Napok alkalmával Binszki Józsi atya tartotta a nyitómisét, ahol elhangzott egy prédikáció. Egy bölcs rabbi dolgozott a szobájában, amikor munkától fáradtan elhatározta, pihenésképpen sétál a friss levegőn. Elhaladt egy gazdag ember háza előtt, ahol egy őr járt fel s alá. Hát te miért sétálsz itt? Nem miért, hanem kiért- válaszolta az őr. A gazdámat őrzöm. És te rabbi, kiért sétálsz? A bölcs rabbit váratlanul érte a kérdés és sokáig visszhangzott szívében. Kiért sétálsz?


   És mi miért élünk? Miért vagy kiért? És te kiért sétálsz? Kiért vagy itt? A mai világban nagy baj, hogy nincsen az embereknek vonatkoztatási pontjuk, amelyhez mindig tudnának igazodni. Mint a cserkészek, ha az erdőben eltévednek, van egy vonatkoztatási pontjuk, mely mentén el tudnak igazodni. Amikor Jézust keresztre feszítették és a sírba helyezték, majd húsvét napján a sírban keresték, nem volt ott. Feltámadt! Akkor ez volt a vonatkoztatási pont. Ma is Jézus a vonatkoztatási pont, akihez igazodhatunk. Miért vagy kiért élünk? És te kiért sétálsz? Kiért vagy most itt? Ne feledjük, hogy Jézusért. Ámen.
   A zárómisén az érsek prédikált. A hitről volt szó benne. Manapság már nincs hitele az adott szónak. A média is mindent megmásít, a saját szája íze szerint formál. Rádió és újságnyilatkozatokból is ki tudják hozni pontosan az ellenkezőjét annak, amit a riportalany mondott. A hit ott kezdődik, amikor valamit nem tudunk bebizonyítani. Sokmindent meg tud magyarázni a tudomány, a robbanómotor működését, stb. De mégis milyen csoda, hogy az a kis benzin így elindítja a motort és az hajtja a járművet! Még hány ennél is nagyobb és több csoda van a világban, amit oly természetesnek vesz a tudomány. Az ember pedig mégis csodálkozva áll előtte.
   Egy úton haladunk, ahol szükségünk van a hitre. Sokszor elakadunk, újra és újra kezdünk. Legyen folyamatos és szilárd a hitünk, erre törekedjünk! Vannak fellángolások az ember életében, amikor azt hiszi, övé a világ. De minden mulandó, végül rájövünk, hogy csak átmeneti az életünk itt a földön. Hinnünk kell Jézusban, az ő szeretetében, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése