2011. augusztus 17., szerda

214. Gazdálkodjunk hűen

Üdv kedves Olvasó!
2001. szeptember. 23. Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya misézett. Az evangélium arról szólt, hogy élt egy dúsgazdag ember, akinek nagyon sok pénze volt, s intézőjét bevádolták nála hűtlenségéért. A gazda hívatta, s elbocsátotta munkájából. De mielőtt még elment volna, jött egy ember, aki 100 korsó olajjal tartozott, ötvenet elengedett neki. Egy másik ember 100 véka búzával , húszat ennek is elengedett. Arra gondolt, hogy így barátokat szerez majd, s ha elbocsátják is állásából, meg tudja tartani eddigi életszínvonalát. (Vegyetek a hamis mammonból. Mammosz = bizonyosság, magyarázta még tegnap Iván atya.) Azt mondja az Úr, hogy okosabbak itt a Földön az emberek, mint a világosság fiai. Gondolkodnak. A gazda is megdicsérte még utoljára is hűtlen szolgáját, aki az adósságok elengedésével még utoljára is megkárosította. A jövőjére gondolt.


    Ha szétnézünk a mai világban, ahogy az intézőt is bevádolták, úgy ma is vádlók és vádlottak az emberek, acsarkodás van mindenütt. Egyszer Joseph K-t is bevádolták társai, börtönbe került. Nem az a baj, hogy ellenségeink vádolnak, hanem barátaink sokszor, akik közel állnak hozzánk, akivel egy gyülekezetbe járunk. Egyszer egy apa elvitte az állatkertbe kisfiát, megnézték a tigrist, s bocsánatot kértek tőle, amiért vérengző dúvadnak nevezték. Nem ő a vérengző, hanem az ember, aki nem irgalmaz felebarátjának. A farkas nem öli meg vetélytársát a falkában, csak ha az felkínálja torkát legyőzöttként. Ugyanígy a szarvasbika sem végez ellenfelével, nem döfi le azt, ha csak teheti, s két mérgeskígyó sem ereszti ki méregfogát, ha egymásra tekeredve küzdenek. Ma amikor milliók rettegnek egy újabb háború kitörésétől és hagyják el sokan hazájukat, mert az ember sajnos ilyen kegyetlen saját fajtájával.


   Dietrich Baumhoffer írt könyvében arról, mikor börtönbe került, áldozatként: Ki vagyok én? Hol vagyok? Mi történik velem és miért? Mindenki vádolhat, acsarkodhat, ellenségeskedés van és meg nem értés. Hozzád fordulok Istenem, mert csak te értesz meg engem, te maradsz mindig mellettem. Ne alkudjunk meg a hazugságokkal, fél igazságokkal, mindig álljunk az igazság és Isten oldalára. (Észnél kell lenni a mai világban, az intéző is ezt tette, harc nélkül nehezen találja meg helyét és állja meg helyét az ember a világban.) Ma még csak homályosan, tükör által látunk, akkor majd színről színre- mondja Pál apostol. Ma még töredékes a tudásunk, akkor majd teljes lesz. Imádkozzunk szüntelenül, hogy megtaláljuk helyünket a világban, s bármi ér bennünket, vád, sérelem vagy elesünk, keljünk fel és próbálkozzunk, nem szabad föladni sohasem, s az ilyen emberről elmondhatjuk, hogy tiszteletreméltó, méltóságteljes és becsületre méltó. Istentől kapott értékeinkkel, képességeinkkel gazdálkodjunk hűen. Imádkozzunk a világbékéért, ámen.
   (Jövő héten Szentírás vasárnapja lesz, mi is legyünk buzgók és olvassuk a Könyvek Könyvét, táplálkozzunk Isten életet adó Igéivel és váltsuk is tettekre azt mindennapi életünkben, ámen.)


Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése