2011. augusztus 22., hétfő

218. A szederfa

Üdv kedves Olvasó!
2001. október. 07. Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában a diákmisén Schindler atya prédikált. Az evangéliumban elhangzott: „Ha azt mondjátok ennek a szederfának, szakadj ki tövestől és verj gyökeret a tengerbe, bizony megteszi, ha hittel mondjátok.” Az emberiség történetében sokan hitték már régebben is, hogy az ember egyszer képes lesz majd repülni. Festmények, mítoszok szólnak erről, s lám, mindez valóra vált. A mai tudomány már az atommaggal is foglalkozik, s ez a fejlődés hit nélkül nem lett volna lehetséges. A Marsra szállás is csak úgy lesz lehetséges majd, ha hiszünk benne. Századunk egyik nagy tudósa, Albert Einstein írta egyszer: „Az emberi szívek és gondolatok mélyén rejtőzik az igazi gonosz szellem, melynek robbanóereje és pusztítása nagyobb, mint az atombombáé. Vigyáznunk kell, hogy a tudományt csak jó célokra használjuk fel.” A hit nagyon fontos életünkben: a gyermek ötöst kap, pirospontot és örül. Azért kapja, mert hisz benne és hisznek őbenne is. A felnőtt nap mint nap hisz korlátai ledönthetőségében, a fejlődésben, haladásban. Az idős ember már lehet, hogy a puszta lélegzetvételnek is örül, hogy nap mint nap ott lehet szerettei körében, mert érzi, hiszi, hogy szükség van rá. Nagyon fontos a hit, a munka és tanulás eredményességében is és mindenben. Csillag István újságíró írta egyszer le ezt az imádságot, amit valakitől, talán nagyapjától tanult és minden este elimádkozott:


„Én Istenem, jó Istenem lecsukódik már a szemem. De a tied nyitva Atyám, mikor alszom vigyázz reám. Vigyázz az én szüleimre, meg az én jó testvérkéimre. S mikor a nap újra felkel, csókolhatjuk egymást reggel.”
   Később elveszítette szüleit és testvéreit is, akkor sajnos már csak ezt tudta imádkozni: „Én Istenem, jó Istenem lecsukódik már a szemem. De a tied nyitva Atyám, mikor alszom vigyázz reám.” Itt vége lett imádságának. Pár év vagy évtized az, amit kapunk itt a Földön. A szeretet nagyon fontos, ez éltet mindenkit. Szeretni és szeretve lenni, ez életünk mozgatója. Akik számkivetettek, rossz szociális körülmények között élnek, szenvedélybetegek és még sorolhatnánk, azért kerültek olyan helyzetbe, mert nem szeretik őket, úgy érzik, nincsen szükség rájuk.
   „Ha azt mondod ennek a szederfának, hogy szakadj ki tövestől és verj gyökeret a tengerbe, bizony megtörténik, ha hittel mondod.” Nagyon fontos, hogy legyen hitünk és életünkben úgy éljünk itt a Földön, hogy másokat éltessen hitünk és szeretetünk, ámen.

Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése