2011. január 18., kedd

101. Lábam előtt mécses a Te igéd

Üdv kedves Olvasó!

   Ma este 6 órakor a Baptista templomban folytatódott az ökumenikus imahét, ez volt a harmadik alkalom. Binszki József atya, belvárosi plébános prédikált. A mai nap témája: Egységben az apostolok tanítása által.
   "Nem szégyellem az evangéliumot, Isten ereje üdvösségére van annak, aki hisz benne."-kezdte a prédikációt az atya. Azt tapasztalhatjuk a mai világban, mintha meggyengült volna az emberek hite, enerválttá és fáradttá váltunk volna. Mintha szégyellni kellene magát a hívő embernek. Fiatalokkal beszélgetve hittanórán feltette azt a kérdést az atya, hogy szerintük mi áll győzelemre a mai világban: az igazság vagy a gonoszság? A szeretet vagy az önzés? A fiatalok azt válaszolták, hogy bizony úgy fest a helyzet, hogy a gonoszság és az önzés áll nyerésre.


   Van egy vicc, melyben egy ember a mennyországba kerül, de van egy vékony fal és rajta egy lyuk, amelyen át lehet látni a pokolba. Azt látja, hogy ott dőzsölnek az emberek és nagykanállal esznek, itt a mennyországban meg minden olyan szerény, kevés az ennivaló is. Úgy dönt ez az ember, hogy inkább szeretne átmenni a pokolba. Szólnak is az illetékes angyalnak, de az felhívja a figyelmét, hogy amikor átmegy, becsukódnak mögötte a kapuk, jól gondolja meg, mert utána már nem jöhet vissza. Át is ment a pokolba, a kapuk bezáródtak mögötte, mindenütt sivárságot látott, rá is kérdezett rögtön, hogy hol van az a nagy dőzsölés, amit a mennyországból a lyukon át látott? Erre azt felelték neki, hogy: Ja, kérem, reklámozni azt tudni kell! Bizony, ha szétnézünk a mai világunkban is, azt tapasztalhatjuk, hogy a pokol nagyon jól reklámozza magát, Isten mintha nem reklámozná olyan jól magát. De ne felejtsük el, hogy ez olyan, mint egy sakkjátszma. A gonoszság nyerésre áll az igazsággal szemben, az önzés nyerésre áll a szeretettel szemben. A kocka fordulni fog. Isten a világtörténelem Ura és ő lesz az, aki végül mattot ad.


   Van egy részlet a Bibliában, Dániel próféta könyvéből, amikor a nép bálványt készít aranyból, lábait agyagból és azt imádja. De a hegy tetejéről elkezd gurulni egy kis kődarab, melyet nem ember indított el és nekimegy az agyaglábaknak, összetörve azokat és ekkor összeomlik az egész bálvány porrá zúzva.
Tajdina atya mesélte egyszer, hogy az ötvenes években azt hitték, hogy a kommunizmus örökre bebetonozza magát, aztán annak is vége lett.

    "Lábam előtt mécses a Te igéd." A gonoszok sokszor elbuknak útközben, de nem tudják a sötétség miatt, hogy hol és miben botlottak el. Gyarló emberként a jók is elbukhatnak, de kezükben a mécsessel, tudják, hogy hol és miben estek el, így felállva folytathatják útjukat a mécses fényénél. Annak van igazi kincs a birtokában, aki Most választja Istent, nem pedig akkor, amikor már a Napnál is világosabb lesz, hogy Jézus az Úr. "Nem szégyellem az evangéliumot, mert Isten ereje üdvösségére van annak, aki hisz." Ámen.
(2011.01.18.Kedd-Baptista templom, ökumenikus imahét, harmadik alkalom,Binszki József atya prédikációja alapján emlékezetből lejegyezve)
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése