2011. január 3., hétfő

89. Mi is lehetünk csillag

Üdv kedves Olvasó!

Szentmise
  Ma éjfél előtt 1 órával, 11 órakor kezdődött az éjféli szentmise a Barátok templomában, Schindler atya prédikált. A betlehemi jászolról és a kisded Jézusról szól a mai evangélium. A Jézus történet, a Krisztus esemény nagy titkáról. Jézusban kezd el utazni Isten az emberek felé és bennünk folytatja ezt az utazást a másik ember irányába, fogalmaz Hans Urs von Balthasar.


   Kapott egy karácsonyi képeslapot az atya és ahogy nézte a képet rajta, meleg kandalló, lobogó tűz és az ablakon át kitekintve puha hópelyhek, még a Mikulás is elporzik szánjával csillagokat húzva maga után, kis jászol. Elgondolkodott, hogy létezik-e egyáltalán ilyen betlehemi idill a világon? Amikor már a kisgyermekeknél is az erősebb, nagyobb testvér kikapja a mákosbeiglit a gyengébb, kisebb testvér  kezéből? Még ha nem is létezik ilyen betlehemi idill a világon, de törekedhetünk rá. Kapott az atya egy üzenetet egy tizenévestől, az volt benne, hogy: "Nem vagyok tökéletes, de igyekszem jó lenni." Ez az egyszerű kis mondat első ránézésre nem tűnik olyan jelentőségteljesnek, de mégis nagy igazságot hordoz ennek a tizenévesnek a gondolataiból. Be meri vallani szégyenérzet nélkül, hogy nem tökéletes, de igyekszik jónak lenni. De jó is lenne, ha a felnőttek is sokszor így gondolkodnának! És üzenete végén még volt egy köszönöm is. Ha mi is tudnánk megköszönni a másiknak valamit. Egy "köszönöm" is nagyon sokat jelent. Erősíteni a másikat. Jézus születése reményt is ad a világ számára. A remény embere a jövő embere. Vagyunk egymásnak. Értelmet adunk egymás életének. Odafigyelünk a másikra, elfogadjuk, szeretjük. Mindenkiből csak egy van. Szükségünk van rá. Mindenki továbbadja ezt az elfogadást, szeretetet és odafigyelést. A formalitásnál sokkal fontosabbak a gyümölcsök, a gyümölcsöző élet. Beszélt még az atya arról is, hogy ma éjfélkor Baján, ebben a 38 ezres kisvárosban, a Páduai Szent Antal templomban, Barátok templomában ez a pár száz ember, aki eljött az éjféli misére, része annak a nagy egésznek, amit most Rómában, a Vatikánban, a Szent Péter bazilikában XVI. Benedek pápa is elmond az éjféli misén, mintegy egymilliárd katolikus hívő vezetőjeként, pásztoraként. Betlehem csodájáról van szó ma, Jézus születéséről, amikor Isten elkezdi utazását az emberek felé, hogy bennünk folytassa a másik irányába, ámen.


   Délután Pásztorjáték volt a templomban. Betlehem csodája ma is megtörténhet, mi is lehetünk csillag és fény a többi ember számára. A fényem Jézus Te vagy, ó jöjj és ragyogd be az éjem! Itt vagyok, közétek jöttem, mert az Isten fényt akart szegény, hideg világotokba küldeni.
(2010. december.24.péntek-Szenteste, Ádám-Éva-Schindler atya prédikációja alapján emlékezetből lejegyezve)
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése