2011. január 5., szerda

91. Az ünnep találkoztat

Üdv kedves Olvasó!

Szentmise
   Ma este fél hatkor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. Adjunk hálát az Úrnak, hogy megtartott bennünket erre a napra, hogy életben vagyunk és köszönjünk meg mindent, amit ebben az évben kaptunk. Szeressünk és éljünk tovább azok helyett is, akik már nem lehetnek velünk.


   Az atya kapott egy karácsonyi képeslapot kicsit megkésve,, amin egy Wass Albert idézet állt. Az én titok-karácsonyom: Megtanultam tisztelni az ünnepeket. Az ünnep Isten ajándéka, más, mint a többi nap, s arra való, hogy hétköznapi mivoltunkból kivetkőzve tiszteljük önmagunkban az embert. Sajnálom azokat, akik nem tudnak ünnepelni. Az ünnep önmagunk fölemelése. Tiszta ünnepi ruhában és tiszta ünnepi gondolatokkal lehet csak ünnepelni, felülemelkedve a hétköznapokon s apró küzdelmeinken. Csak az ünneplőbe öltözött ünneplő ember tudja megérteni annak a kijelentésnek a nagyságát, hogy Isten az embert saját képére teremtette.


   Az ünnep találkoztat. Csak a másik emberben ismerünk önmagunkra, önmagunk jelentőségére. Fontosak vagyunk, szükség van ránk. Örüljetek az Úrban. Jézus is ezért gyűjtötte maga köré a tanítványokat, közösséget épített. Alázattal szolgált, tanítványai lábát mosta az utolsó vacsoránál.

   Minden, ami ebben az évben történt, megannyi nagyszerű találkozás. A beteglátogatások, lelki beszélgetések, vendégek fogadása, vendéglátás, szentmisék (ebben az évben mintegy 465, mely ünnepi találkozás Istennel és egymással), Vodica, keresztelők, házasságok, egyházi ünnepek, betlehemes játék, ökumené, kirándulások. A Barátok lapja, ez a periodika is már 10 éves és sok kiadáson van túl, amelyben majd ha egykor búvárkodnak kutatók, képet kapnak arról, hogy mi is történt ebben az egyházközségben, hogyan élték mindennapjaikat ezek az emberek. Köszönet mindazoknak, akik segítették mindezt, sokszor anyagi fizetség nélkül. A templom is sok szép rendezvénnyel állt a város rendelkezésére: világított, alkalmanként fűtött tágas padsoraival, értékes orgonájával, helyet adott.


   A képeslap hátulján, amit az atya kapott, még az is rajta volt, hogy nem a mennyiség és az elfogyasztott energia a fontos, hanem az információ és a minőség, amit egymással megosztunk. A leggyümölcsözőbbek az érdemi emberi találkozások percei, a beszélgetések, közös dolgok, amelyekben megismerjük önmagunkat, ezzel építjük igazán Isten országát, érdemi találkozásaink egymással. Ámen.
   Előző vasárnap Szent család ünnepe volt, ahol az atya egy körlevelet olvasott fel, amelyet a magyar püspöki konferencia adott ki. II. János Pál pápa harminc évvel ezelőtt indította el Familiaris consortio apostoli buzdításával a keresztény családok feladatairól a mai világban. Imádkozzunk, a 2011-es év a Család éve lesz, hogy fény lehessünk a többi ember számára, ámen.
(2010.december.31.Péntek.Szilveszter-Schindler atya prédikációja alapján emlékezetből lejegyezve)
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése