2011. január 4., kedd

90. Barackból csak baracklé folyhat

Üdv kedves Olvasó!

Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában a diákmisén Schindler atya prédikált. János evangéliumából volt a részlet. A tegnapi evangéliumban Betlehemről, jászolról és a kisded Jézusról volt szó, a mai evangélium ehhez képest szárazabbnak tűnik, mégis szorosan hozzátartozik karácsony ünnepéhez.
János evangélista, a szeretet apostola, a Földközi-tenger egy kis szigetén, Patmoszon, papírusz fölé hajolva írta meg evangéliumát, Jézus életrajzát. "Kezdetben volt az Ige és az Ige Istennél volt és Isten volt az Ige." Óriási hitről téve tanúbizonyságot írta meg evangéliumát, mely piros fonálként vitte a lényeget kétezer év alatt. Ő volt az egyedüli az apostolok között, aki nem vértanúhalált halt.


    Amikor magunk elé képzeljük a betlehemi jászolt, megjelenik a képzeletünkben egy kép. Amikor az asztalos asztalt szeretne készíteni vagy a háziasszony süteményt, elképzelik azt a gondolataikban, majd ezután megalkotják. Amikor arról ír János evangélista, hogy kezdetben volt az Ige, akkor meg kell említenünk, hogy a logosz szónak még több jelentése is van a görög nyelvben. Lehet fordítani a következőképpen: Ige, gondolat, ötlet, kép, gondolkodás, értelem. Isten gondolata konkretizálódott Jézusban, testet öltött. Már a teremtéskor megvolt ez az ötlete Istennek, hogy Jézusban közeledjen az emberek felé. Ezzel támadhatóvá és sebezhetővé is vált. Minden szó, amit kimondunk, amivel megnyilvánulunk, sebezhetővé tesznek bennünket. Egy prédikáció is lehet jó és kevésbé jó. Závada Péter emlékszik vissza gyermekkorában, amikor apjával Závada Pállal Réz Pálnál vendégeskedtek, fél füllel hallotta játék közben, hogy a felnőttek arról beszélgetnek, hogy az ékes és szép beszédet tanulja meg és mívelje az ember. Választékosan beszéljen.


    Isten újra és újra beemeli az embert a történetébe, nem tud elszakadni tőle, kötelékben van az emberrel. Németh László Farkaslakán járt Tamási Áron szülőhelyén és azt vette észre ott járva, hogy mindenki ugyanúgy beszél, mint Tamási Áron. Bárki lehetett volna olyan nagy író, aki veszi a bátorságot, kiműveli magát és elindul onnan. Erre mondják, hogyha megvágják a barackot, csak baracklé folyhat belőle.
   Isten gondolata Jézusban öltött testet és kapcsolatban áll az emberrel. Isten önmagáról gondolt és alkotott képe az ember Jézus. Isten nem csak a kezdet, hanem célt és távlatot is ad az embernek. Ámen.
(2010.december.25.szombat-Schindler atya prédikációja alapján emlékezetből lejegyezve)
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése