2010. október 11., hétfő

27. Tökéletes kötelék avagy a Szent Család

Üdv kedves Olvasó!
1998. december. 27. Vasárnap.

   A mai evangélium a Szent Családról szólt. József fogta a családját és biztonságos helyre vitte őket, majd később Názáretben telepedtek le.
   A tisztelendő mesélte, hogy volt egy kislány a hittanosai között, aki úgy 7-8 éves lehetett és amikor megkérdezte tőle, hogy mi szeretne lenni ha nagy lesz, a kislány azt válaszolta, hogy doktornéni. De azt is hozzátette, hogy így sajnos nem lehet majd férje, mert a Vészhelyzet című sorozatban egyik doktornőnek sincs férje és a doktor bácsiknak sincsen felesége. Nagyon jól észrevette ez a kislány a lényeget. Már Mindszenty bíboros is megjósolta a családok szétbomlását. A tisztelendő úr is tíz évvel ezelőtt Ausztráliában járt, s ott is azt tapasztalta, hogy a fiúk és a lányok milyen laza kapcsolatokban élnek, akkor azt fogalmazta meg ott, hogy ilyen Magyarországon soha nem következhet be. S lám a fejlődés, stb. mit eredményezett. Itt is ugyanaz a helyzet mára már.



   A szentleckéből kiragadott mondatot elemezte a továbbiakban, amit Pál apostol írt a Kolosszebelieknek. Öltsétek magatokra az irgalmasságot. A modern ember valósítsd meg önmagad jelszavával szemben üresítsük ki magunkat mások számára. Öltsd magadra a jóságot, legyünk figyelmesek, nyitottak, szeretettel teljesek mások iránt. Akik meg akarják valósítani önmagukat, azoknak nincsen idejük másokra, hódítani, birtokolni akarnak. A keresztény embernek nyitottnak kell lennie, kell időt hagynia mások számára, figyelmesnek kell lennie. Öltsétek magatokra a szelídséget, ahogy Mária is tette, a háttérbe húzódva a világ zajától, az otthon szeretetteljes nyugalmában és csendjében. Öltsétek magatokra a türelmet, ami az egyik legfontosabb dolog. Amikor a házastársak már hosszú évek óta élnek együtt, ismerik már egymást kívülről-belülről, nagyon fontos a türelem, egymás elviselése. Talán ez a legnehezebb feledat. Öltsétek magatokra a megbocsájtást.

   A pápa sokmindenért bocsánatot kért már, azért amit az egyház okozott bizonyos embereknek vagy csoportoknak, s amikor a zsidók is felszólították, hogy tőlük is kérjen bocsánatot, azt felelte, hogy talán ez lehet az egyház és az ő feledata is, hogy folyton bocsánatot kell kérni mindenkitől, még mások helyett is. Ha megfigyeljük a mai világot, szinte már nem is nagyon találkozunk ezzel a mindennapi életben. Régebben még lehetett hallani a „bocs“ szót a bocsánatot kérek helyett, de ma már ezt sem nagyon. Inkább az elnézést kérek-et, ami összehasonlíthatatlanul más tartalmában, mint a bocsánatot kérek, a megbocsájtás. Mindez mutatja, hogyan sekélyesedik el nyelvünk, kultúránk, viselkedésünk.




   Öltsétek magatokra a szeretetet. Ha megfigyeljük a mai házasságokban alig van gyermek. Sükösdön, ahol a tisztelendő dolgozott, azt mondja, vehetjük úgy, hogy ez mindenhol érvényes, száz házasságra a hetven százalékban nem jut gyerek. (Amikor két fiatal házasságot köt, milyen sokmindent megígérnek egymásnak a pap és a tanúk és Isten előtt. A sok gyereket is , ami mint hallottuk nem-igen valósul meg. A gyerekek nagyon figyelnek, nagyon értenek ehhez, amíg még kicsik. Minden szó eljut hozzájuk. Ha megfigyeljük, a kisgyerekeknek a testméretükhöz képest jóval nagyobb fülük van. Figyelnek mindenre, hallanak mindent. Ezért is nagy felelősség a gyerekvállalás, nevelés, s figyeljünk oda, mit mondunk ki).
  

   Nem merik felvállalni azt a felelősséget, hogy felneveljenek egy gyermeket. Inkább kényelmesen élik a maguk kis életét, akár hűtlenül is. Sokan csak élettársi kapcsolatban élnek, rövid ideig, mert nincs meg az a türelem, amellyel el tudnánk viselni egymást, a mindennapok nehézségeit. Ágról ágra, virágról virágra szállnak a mai fiatalok, gyors örömöket keresve. Szétbomlik a társadalom, a család, az emberek magányosak, egyedül maradnak. Régen, mondja a tisztelendő, emlékszik, amikor az apák kézenfogva mentek a fiukkal meccset nézni, hol van ez ma már. Amikor még ezrek és ezrek mentek kézenfogva. Az apa játszott, szórakozott, bekapcsolódott a mindennapokba vagy legalább nyugodtan le tudott ülni idegeskedés és rohanás nélkül.

   Isten ígéretet tett, hogy majd eljön az asszony, aki széttiporja a kígyó fejét, s világra hozza a Megváltót. József megfogta a családja kezét és vezette őket. A mai fiataloknak is meg kellene valósítaniuk a tökéletes köteléket, a házasságot. Öltsétek magatokra az irgalmasságot, a jóságot, a szelídséget, a türelmet, a megbocsájtást és a szeretetet.
   Az olvasmány és a szentlecke szorosan kapcsolódik az evangéliumhoz. A fiúk legyenek olyanok, ha apjuk megöregszik, nézzék el nekik botlásait, gyengeségeit, mert minden jó cselekedet az apák iránt jótettként lesz felírva az Élet könyvébe, a bűnök helyett. Az apák is éljenek úgy, hogy ne keserítsék meg a fiak életét.
   A mai evangélium tehát a Szent Családról szólt, az egység vállalásáról, a tökéletes kötelékről, az irgalom, jóság, szelídség, türelem, megbocsájtás, szeretet magunkra öltésének fontosságáról. Ámen.
 (Elhangzott még, hogy inkább kapcsoljuk ki a tévét, hogy egymásra tudjunk figyelni és jusson idő egymásra, a tévé úgyis sok rosszat sugall, táplál az emberekbe. Filmek, stb.)
Viszlát!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése