2010. október 13., szerda

29. Betlehemi csillag

Üdv kedves Olvasó!
1999. január. 03. Vasárnap.  Vízkereszt, Urunk megjelenése

   Epifánia, Urunk megjelenése. Sokat tanulhatunk embertársainktól, pl. a ferdeszeműektől, a sárgáktól, Távol-Keletiektől is. Kitartást, szívósságot, bölcsességet. Amikor Jézus megszületett, akkor is messziről jöttek a királyok, hogy megtekintsék őt és ajándékot hozzanak neki. Nagy probléma korunkban a sok tévénézés, az sem mindegy, hogy mit nézünk.


   Szentmise (esti)

     Mindig keressük Istent. Heródes király uralkodásának idejében a júdeai Betlehemben világra jött Jézus, a Messiás. A betlehemi csillag jelezte az újszülött érkezését. A zsidók nem is annyira figyeltek fel rá, de három király, Gáspár, Menyhért és Boldizsár távolról érkeztek a betlehemi jászolhoz ajándékokkal. Heródes is tőlük szerzett mindenről tudomást. Volt tudásuk, vagyonuk, mégis keresték Istent. Útközben találkoztak pogányokkal vagy bárkivel, bátran kimondták, hogy mi járatban vannak. Manapság is ha valaki keresztény, sokszor kérdezhetik tőle a munkahelyén vagy bárhol, hogy szokott-e templomba járni, imádkozni, nem unja-e, stb. Ilyenkor türelmesen, nagy nyugalommal kell válaszolni, ahogyan a háromkirályok is tették. Biztatni kell másokat is, hogy higgyenek. Sokan vannak, akik elfordulnak Istentől. Isten minden embert egyformán keres, legyen az keresztény, pogány, bárki. Csak sajnos nem minden ember keresi Istent. Sokan meg vannak keresztelkedve, de nem járnak templomba, sok megházasodott pár is van így, sok élettársi kapcsolatban élő szeretné megkereszteltetni gyermekét, de ez nem megy. Követni kell a háromkirályok példáját és keresni Istent. Imádkozzunk azokért, akik távol vannak Istentől és nem keresik őt. A mi imánk is segíthet rajtuk talán, hogy megtalálják az őket kereső Istent. Sokan vannak olyan keresztények, akik csak karácsonykor és a feltámadási körmenetkor jönnek csak el templomba, őértük is imádkozzunk. A mai világban, ha megfigyeljük, a pénz, szesz, szex, törtetés, stb. foglalják le az emberek életét. Nincs egy pillanat nyugalmuk sem az embereknek, hogy legalább vasárnap megálljanak és magukba nézzenek elcsendesedve a kavargó világ zajából.



   Nagy zaj vesz körül bennünket, hangok, képek, reklámok töltik ki lényünket, kavarognak bennünk ezerféleképpen, rádió, stb. hullámok töltik ki az étert, s Isten hangja már nagyon nehezen jut el hozzánk. Ha megfigyeljük, Európa már missziós területté vált, a kultúra kitessékelte az ajtón Jézust, s a nyitott ablakon bejöttek a dogmák, bálványok, a modern kor bálványai, amiket felsoroltunk. Kövessük a háromkirályok példáját és mindig, szüntelenül keressük Istent. Atya, Fiú és Szentlélek, a Szentháromság titka, ne törjük rajta a fejünket, Testvéreim Krisztusban. Ámen.

   (Ne legyünk önzőek, figyeljünk oda embertársainkra, imádkozzunk értük. Nagyon jó, ha a családunkban van legalább mit enni karácsonykor és biztosítani tudjuk ezt, de adjunk valami plusszt is, még a kevésből is másoknak, akiknek tudunk. Ez is jelenti azt, hogy valaki igazi keresztény).

  ( Még a tegnapi szentmisén mondta Jávor atya, hogy mennyire ki van világítva a Barátok-temploma, s mégis milyen kevesen jönnek, csak karácsonykor és feltámadási körmenetkor vannak sokan. Sok kisgyerek, de a nagyobbak is, nem tudják a „Miatyánkot“ elimádkozni és a Tízparancsolatot elmondani, melyek az egész vallás summázata, pedig meg vannak keresztelve).
Viszlát!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése