2012. április 1., vasárnap

366. Subu és metanoia

Üdv kedves Olvasó!
2004.december.11.Szombat.
Szentmise
   Ma este 6 órakor a Belvárosi templomban folytatódott az ádventi lelkigyakorlat, amely tegnap kezdődött, ismét Binszki atya prédikált.
   Élt az eresz alatt a fehér kavicsok családja. Egyszer az egyik kavics játék közben kigurult az udvar közepére. A többiek nézték és sajnálták, hogy most mi lesz vele. Eltelt pár nap és az udvaron egy nagy kocsi szenet borítottak le. A kis fehér kavics teljesen eltűnt. Pár nap múlva behordták a szenet és a kis fehér kavics ott maradt az udvar közepén. Kavicsné és a többiek alig ismertek rá az eresz alól, olyan kormos lett. Nem is akarták már visszafogadni maguk közé. Nemsokára eleredt az eső és gyönyörűen lemosta a kis fehér kavicsot. Társai meg szép lassan elkezdtek szürkülni az eresz alatt.


   Ádvent harmadik vasárnapjának előestéjén vagyunk, már két hete készítjük lelkünket és testünket a nagy ünnepre. Ádventkor gyónni szoktunk, de megtérésünk ne csak az legyen, hogy elvégezzük az ilyenkor esedékes szentgyónást. A megtérésnek többnek is kell lennie, mint gyónásnak.
   Ha visszatekintünk a múltba, az ókori keleten volt egy szó, subu. Ez azt jelentette, hogy fordulj meg, rossz irányba mész. Hátra arc, fordíts hátat és menj ellenkező irányba. Fordíts hátat addigi utadnak, rossz irányba mentél. Ez a szó subu jelentette a megtérést. A görögöknél a metanoia szó jelenti ugyanezt, pontosabban: Gyökeresen változtasd meg gondolkodásodat!
   Ismerős mindenki számára a tékozló fiú esete. Két testvér közül a kisebbik kikéri apjától az örökségét és eltékozolja azt, rossz életet él. Majd egy napon belátva hibáját hazatér és apja nagy ünnepet rendez.
Az idősebbik testvér méltatlankodik, hogy bezzeg őt sosem ünnepelték így, pedig mindig jól cselekedett.


   Ma ádvent harmadik vasárnapjára készülünk, amikor a rózsaszín gyertyát gyújtjuk meg a két violaszínű után, egy kicsit örülünk a lelki felkészülésben, de utána térjünk vissza a csend és készülődés nyugalmába. Érdemes elgondolkodnunk a fehér kavicsok családjának és a tékozló fiú történetének tanulságáról.
A mai világban nem nagyobb-e a kísértése annak, hogy olyanok leszünk, mint a fehér kavicsok családja? Elítéljük azokat, akik "piszkosak" lesznek, rossz irányba mennek és közben nem vesszük észre, hogy mi magunk szép lassan  szürkülni kezdünk. Vagy mint a tékozló fiú bátyjának a kísértése, aki méltatlankodik megtérő öccse ünneplésén. Van egy mondás: "Változtasd meg Istenem a világot, tedd jobbá, de én legyek az, akivel elkezded!"


   Nagyon sok kíséréts van a mai világban, sokszor észre sem vesszük, hogyan idomulunk szép lassan a világhoz, minden nap egy kicsit. Csak legyintünk, hogy ma már így kell lennie és hosszú idő múlva már mi is olyanok leszünk. (Visszatérve az előző gondolathoz, egy nénike tipeg be mise után a sekrestyébe és mondja a plébánosnak: "Jól prédikált, jól megmondta a szomszédasszonynak!" És itt jön az a gondolat, hogy Istenem rajtam kezdd el a változtatást. Szóval sok bűn és rossz dolog van ma a világon, sok kísértés és észrevétlenül mi is a rossz oldalon találhatjuk magunkat, legyintve napról napra kis bűneinkre. Ha erről megfeledkezünk, nagy hibát követünk el).
   "Minden bűnnel a mennyországba juthatunk, kivéve egyet, s ez a gőg." Ha valaki nem veszi észre, hogy ő bűnös, nem kell neki a bocsánat. Minek gyónni, nekem nincsenek bűneim, nem kell a bűnbocsánat.  Az ilyen embernek Isten sem tud megbocsájtani, akinek legalább a szívében nincs bűnbánata.
   (Sokan mondják, hogy Isten megteremtette a világot és magára hagyta. Mint a mester, aki elkészít egy gépet és utána leül és csak szemléli. Isten nem hagyta magára a világot, semmi sem történik véletlenül, minden hajunk szála számon van tartva-ez még a tegnapi miséhez tartozik).



   "Minden erénnyel a pokolra lehet jutni, kivéve egyet és ez az alázat. Hiába csiszolgatja valaki az erényeit, nem érdemeinkért kerülünk a mennyországba, hanem csakis Isten kegyelméből. Mindent elvehetnek tőlünk, de azokat az értékeket nem, melyek az üdvösség szempontjából fontosak.
   Itt van ádvent ideje, lelkünket készítjük fel a nagy ünnepre. Ne csak szentgyónás legyen, hanem igazi változtatás is. A nagy és a kis bűnök egyaránt bűnök. Ha elkövetünk egy nagyobb bűnt, akkor mindenki lelkiismeretében kileng az inga, de az apróbb bűnöknél hajlamosak vagyunk legyinteni. Fontos, hogy magunk elé tartsuk a lelki tükröt és megvizsgáljuk lelkünket. De lehet, hogy ebben a lelki tükörben a bűnök felsorolásánál csak a leggyakoribbak vannak. Mi figyeljünk oda mindenre, ne legyintsünk kisebb bűneinkre sem.


   Egyszer egy nő felkeresett egy remetét és megkérdezte tőle, hogy is van ez az egész a bűnökkel. A remete azt mondta neki, menjen és hozzon egy olyan nagy követ, amilyet csak elbír. A nő nemsokára visszajött és letette a követ a remete elé. Szólt a remete: most menjen és vigye vissza ezt a nagy követ oda, ahonnan hozta. A nő visszavitte. Ezután új feladatot adott. Gyűjtsön ebbe a zsákba apró köveket, hogy megteljen a zsák és hozza ide. A nő teleszedte a zsákot apró kövekkel és a remete elé vitte, kiborította. Szólt a remete: Most szedje össze ezeket az apró köveket és vigye vissza oda őket, ahonnan hozta. Ez teljességgel lehetetlen, mondta a nő, már egyetlen kő helyére sem emlékszik. Így van ez a bűnökkel is, persze vannak súlyos, nagy bűneink is, melyeket megbánunk, de életünk során elkövetünk sok kisebb bűnt, amire csak legyintünk és nem visszük, nem tudjuk Isten elé visszavinni őket már. (Talán gyónásnál ezért mondjuk azt, hogy bocsássad meg a felsorolt bűneimet Istenem és azokat is, amelyekre nem emlékszem, nem jutnak eszembe).


   Ádvent időszaka van, de ez az ádvent legyen más, mint a többi. Ne csak megbánjuk, meggyónjuk bűneinket, hogy két-három év múlva megint ebben a kerékvágásban legyünk. "Subu"- fordulj meg, fordíts hátat az addigi rossz iránynak. Hátra arc! "Metanoia"-gyökeresen változtasd meg a gondolkodásodat! Minden ami rossz az életedben, hagyd el. Minden bűnnel a mennyországba lehet jutni, kivéve egyet, s ez a gőg. Minden erénnyel a pokolba lehet jutni, kivéve egyet, s ez az alázat. Változtasd meg Istenem a világot, tedd jobbá és velem kezdd el, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése