2012. április 25., szerda

390. Legyünk mindig taníthatóak

Üdv kedves Olvasó!
2006.november.05.Vasárnap. Szt. Imre herceg, Tétény
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában zenés ifjúsági diákmise volt, Schindler atya prédikált. Az evangélium arról szólt, hogy odamentek Jézushoz az írástudók, farizeusok és vitázni kezdtek vele. Melyik a legfontosabb parancsolat? Jézus válasza: Szeresd Istenedet teljes szívedből, lelkedből, minden erődből. Ez az első és legfontosabb parancsolat. A második is hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat. Aki ezek szerint él, nem jár messze Isten országától. Mikor Schindler atya a mai prédikációra készült, gondolkodott, hogy mit is mondhatna a felebaráti szeretetről. Még így 22 éves papi hivatás után is sokat kellett ezen gondolkoznia. Arra a gondolatra jutott, hogy a felebaráti szeretet olyan dolog, amelyet úgy kell megélnünk, hogy úgy tekintünk a másik emberre, mint akitől tanulhatunk. Taníthatóak vagyunk, tanulnunk kell életünk végéig.


   Nagy probléma a mai világban, hogy eltűnnek, nincsenek igazi közösségek az emberek között. Egy közösség biztonságot ad, megtart, jó dolog emberek csoportjához tartozni, jó dolog, ha körülvesznek bennünket a hasonló gondolkodásúak. Emlékszik, amikor régen hétvégente vidékről járt be BSK focimeccsekre, ahol 4-5 ezer ember jött össze, mára ez az érzés eltűnt, nincsenek már. Megszűnt az egyetlen mozi is. De talán még reménnyel tölthet el bennünket a templomba járók közössége. Óriási tőke ez.
   Az első két parancsolatról, a legfontosabbakról van szó a mai evangéliumban. A zsidók kezükre és homlokukra, az ajtófélfára is felkötötték ezeket, hogy mindig szem előtt legyenek és úgy dolgoztak nap mint nap. Ez a Sömál. Aki ezeket megéli, nem jár messze Isten országától.
   A Bojtorján együttesnek van egy dala, amely úgy szól: "Egyszer megszületünk, majd egyszer meghalunk, de addig még együtt vagyunk. Sok utat bejártunk, sokmindent tudunk, de legfőképp összetartozunk." Amikor közeledik a Mikulás ünnepe, a gyerekek sokmindent kívánnak, de szívük mélyén leginkább azt akarják, hogy anyu és apu mindig velük legyen, mindig számíthassanak rájuk. A szíve mélyén minden ember erre vágyik, hogy ne legyen magányos, legyen ember, aki számára fontos.


   Bródy énekli egyik dalában, hogy: "sok kacat, ócska kis semmiség, tárgyak, amelyek körülveszik, mégsincs ereje megválni tőlük, mert már régóta körülveszik őt. Így vagyunk ezzel mindannyian, nagyon sok kedves tárgy vesz körül bennünket, teszi otthonosabbá lakásunkat, szobánkat. Ezek a tárgyak emlékek, ajándékok. De sokkal fontosabbak a körülöttünk élő emberek. Mennyire vigyázunk, hogy le ne lökjük a csodaszép vázát a szekrénypolcról, nehogy úgy mozduljunk vagy beletolassunk. Óvjuk és védjük tárgyainkat. De mennyire figyelünk oda embertársainkra? Sokszor úgy mozgunk embertársaink között, mint elefánt a porcelánboltban. Közben sérülünk, sértünk. Vigyázzunk, figyeljünk, hogy ne sértsünk, sérüljünk. Tompa Mihály írja: Mint oldott kéve, széthull nemzetünk. Manapság, amikor az egyéni érdekek válnak fontossá a közösségi érdekek előtt, amikor a pénz és a hatalom a fontos, közösségek hullanak szét, esnek szét.



   Szeresd Istenedet teljes lelkedből, szívedből, minden erőddel.  Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat. Ha ezek szerint élsz, nem jársz messze Isten országától. Ez egy igazodási pont lesz mindig és mindenhol életedben. Ámen. Legyünk mindig taníthatóak, tanuljunk; éljünk úgy, hogy van még tanulnivalóm.
(Egyszer odament Schindler atyához valaki és megkérdezte, hogy segíthet-e valamivel kapcsolatban. Erre azt válaszolta az atya, hogy már ezzel a kérdéssel is segített./ Mondta az atya a zenekar tagjainak, hogy egyszer el kellene menniük Tihanyba, csak úgy kirándulni, együtt lenni, közösen eltölteni az időt.) (Senkinél nincs ott, senkinek a zsebében nem található meg a bölcsek köve, mindenkinek szüksége van az állandó tanulásra.) A szeretet három fajtájáról is beszélt az atya. Az erósz, fília és agapé. Az erósz önmagunk szeretete, a fília mások szeretete. Az agapé a legteljesebb, szeretlek, mert szeretlek. Ámen.
A szeretet és az első két parancsolat betartása többet ér minden "áldozatnál".
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése