2012. április 26., csütörtök

391. Árokparti bogáncs, ami szép virágot hoz

Üdv kedves Olvasó!
2006.november.12.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor voltam a Barátok templomában diákmisén. Az evangélium az írástudó farizeusokról szólt és az özvegyasszonyról, aki utolsó filléreit is a perselybe dobta. Mielőtt meggyóntuk bűneinket, elgondolkodtunk a következő kérdéseken: Hogyan gyakoroljuk vallásunkat? Hogyan éljük meg a szeretetet, a cselekvő szeretetet mindennapjainkban?
   A prédikációban elhangzott, hogy a festőművészek gyakran alkalmazzák a kontraszt hatásának törvényét, ha valamit nagyon ki akarnak emelni, megkülönböztetni a környezetétől. Jézus, amikor a képmutató farizeusokkal beszélget és példálózik, akkor ő is erre az álvallásosságra akar rámutatni, ezt állítja a kicsinyességgel szembe. Az írástudók, akik felélik az özvegyasszony utolsó fillérjeit is.


   Három bűnös vonásukat sorolja fel Jézus. Az egyik a dicsőség hajhászása, a becsvágy. Előkelő helyeken imádkoznak, pompás, hosszú ruhákba öltöznek, szeretik, ha előre köszönnek nekik és megsüvegelik őket.
A másik bűnös vonásuk a kapzsiság, antiszociális magatartás. Ők a feleslegükből adnak, közben felélik az özvegyasszony vagyonát. A törvények betartásáról tanítanak, de elvárják, hogy az emberek adakozzanak nekik. Harmadik bűnös vonásuk az álvallásosság. Az emberek előtt képmutatóak, fennhangon imádkoznak, de belül bűnös dicsőség és becsvágy, kapzsiság hajtja őket.
   Ezzel szemben Isten nem azt nézi, hogy mennyit ad az ember a perselybe, hanem a jó szándékot. A jó szándék a fontos. A gazdagok feleslegükből adnak, az özvegyasszony utolsó fillérjeit dobja be. Másik fontos tulajdonsága, hogy rábízza magát a Gondviselésre, hisz benne. Harmadik fontos tulajdonsága a nagylelkűsége, hogy szegénysége ellenére is pénzt ad, utolsó fillérjeit.



   Az álvallásosság szemben a hiteles vallásossággal. A dicsőség hajhászása, rejtett anyagiasság, képmutatás, pózolás, színlelt vallásosság az egyik oldalon. Mint a tyúkhúr a kertben a növényeket, úgy hálózzák be ezek a bűnös vonások az ember életét, a világot, hogy megakadályoznak sok jó törekvést az életben.  A hiteles vallásosság, mint az árokparti bogáncs, ami szép virágot hoz, még szegénységben is. "Uram, taníts meg minket szegényen is gazdagnak lenni." Ámen.

Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése