2012. április 29., vasárnap

395. Megvilágosítja az értelmet

Üdv kedves Olvasó!
2007.február.25.Vasárnap. Nagyböjt 1. vasárnapja, Hamvazás
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya olvasta fel Bábel Balázs érsek körlevelét a Nagyböjt időszak kezdetének, hamvazkodásnak alkalmából.
   Nyugat-európai szokás szerint az egyházmegyék főpásztori körlevelet küldenek szét a böjt kezdetekor. Az egyházi év visszatérő, megszentelt időszaka a Nagyböjt. Sokan azt mondják, nem elég a sok szenvedés, baj, még itt van ez a kereszt is, amit el kell viselni, a böjti időszak.
   Az evangélium arról szólt, hogy Jézus Szentlélekkel telve tért vissza a Jordántól és ezután negyven napig a pusztában böjtölt. Az ördög háromszor is megkísértette, de Jézus Atyja iránti hűséggel telve legyőzte a kísértéseket.
   A Szentlélek az Atya ajándéka, ígérete, igazsága és dicsősége. A Szentlélek megvilágosítja az értelmet, rámutat az igazságra és megadja a szándékot a helyes cselekvéshez. Az ilyen ember egyszerű, igazmondó és őszinte. Szelídség, jóság és szeretet jellemzi. Türelmes a betegségekben, szenvedésekben, belső béke és derűs lélek lesz osztályrésze.


   Ezzel ellenkezőleg az ördög elhomályosítja az értelmet, hamis káprázatokkal áltat és a világi dolgokhoz láncol. A szem kívánsága, a test kívánsága és az élet kevélysége jellemzi, a pénz és élvezetek hajhászását állítja középpontba.
   Minden embernek szüksége van bűnbánatra, erre mondjuk magunkra mutatva, amikor megvalljuk bűneinket szentmisén, hogy én vétkem. Aki azt mondja, nincsenek bűnei, gőgös és nagyzoló. Amikor Jézust arra akarja rávenni az ördög, hogy vesse le magát a templom párkányáról, hasonlít a show műsorokhoz, amelyek hamis káprázatokkal elterelik a lényegről a figyelmet és a vége kiábrándultság, depresszió.
   Az utóbbi időben fellazult a böjti fegyelem. Nem csak arról kell szólnia, hogy kevesebbet eszünk vagy nem eszünk húst, de ezt is felajánlhatjuk a világ éhezőiért. Most van itt az alkalmas szent idő a változtatásra. Tartsunk bűnbánatot, alakítsuk ki az önmegtagadás újfajta gyakorlatait. A szórakoztató média, tévénézés helyett fordítsunk több időt az imádságra, emberi kapcsolatokra, családra, betegek látogatására, barátokra.
   Legyen ez a Nagyböjt egy lépcső életünkben az Isten felé vezető úton, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése