2012. április 28., szombat

394. Vidámmá teszem szívedet a bánatod helyett!

2007.február.18.Vasárnap.  Bernadett, Simeon
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában zenés ifjúsági diákmise volt. (Előtte Kiss István atyánál gyóntam. Az ember akarata gyenge, értelme elhomályosult, mert eltávolodott Istentől. Az üdvösséghez két dolog kell: Isten kegyelme, amit minden ember megkap, mert Isten minden ember szívébe elrejti a mennyei boldogság utáni olthatatlan vágyat. A másik dolog rajtunk áll: Isten szabad akaratot adott nekünk, a mi választásunk, akaratunk kell az üdvösségünkön való munkálkodáshoz. Ezeket Szent Ágoston mondta. Tehát az üdvösséghez ez a két dolog kell: Isten kegyelme és a mi akaratunk. Isten mindenkinek megadja ezt a kegyelmet, hiszen minden ember szívében ott van a boldogság utáni vágy.  Nagyon tudatosan szembe kell fordulni ahhoz Istennel, hogy ne üdvözüljünk. Kevés ilyen ember akad. Nagyon fontos még a helyes önismeret ahhoz, hogy bűneinket legyőzzük. Tudatosan küzdenünk kell a bűneink ellen, hiszen a sátán furfangos és könnyen átejt bennünket, de Isten azért adta nekünk az észt, a gondolkodás képességét, hogy vissza tudjunk vágni. Nem elég lenyesegetni bűneinket, mert újból kihajthatnak. A bűnök gyökerét kell megvizsgálnunk. Ehhez pedig tudatos önvizsgálatra van szükségünk, amit nap mint nap meg kell tennünk. Sokan pszichológushoz járnak, mert jó kibeszélni a problémákat, de ez kevés. Isten megbocsájtó kegyelme is szükséges, ezt adja a szentgyónás.


   Imádkozni minden nap, de ezt sem teljesítményszerűen, hogy most imádkoztam huszonöt percet, jaj de jó. Nem kilóra méri Isten az imádságot. Érezzünk rá az imádkozás ízére és lelki szükségleteink szerint imádkozzunk.
   Sokszor oda sem figyelünk berögzült rossz szokásainkra. Sokan csúnyán beszélnek, csak úgy ömlik ki a szájukon, nem is tudják miket beszélnek. Ezért kell az önvizsgálat mindig, minden bűn ellen.
   Isten a szeretet cselekedeteit nézi, ezért fontos az, hogy tegyük meg a jót, amit tudunk, mert sokat mulasztunk, pedig megtehettük volna.
   Fontos az önvizsgálat, a tudatosság, a helyes önismeret. Mindig úgy tudjunk nyugovóra térni, mintha ez lenne az utolsó napunk. A mai rohanó világban különösen fontos, hogy megálljunk néha és elcsendesedjünk. Jézus is félrevonult tanítványaival Péterrel, Jakabbal és Jánossal virrasztani, elcsendesedni, Isten közelében lenni.


   Isten kegyelme, szabad akaratunk és rendszeres önvizsgálatunk által munkálkodhatunk üdvösségünkön.
Fontos még az is, ha sok rossz, berögzült bűnnel kell megküzdenünk, hogy ez nem megy máról holnapra. Isten megadja a kegyelmet, nekünk önvizsgálatot kell tartanunk és tudatosan akarnunk a változást. Egyszerre elég csak egy dologgal elkezdeni, persze törekednünk kell mindenben a javulásra, de teljesen csak egy dologra összpontosítsunk és apránként haladjunk. A Szentírásból is lelki szükségleteinknek megfelelően olvassunk, egyszerre elég egy fejezet, azon gondolkodjunk el, mindig lesz egy mondat, ami szíven üt bennünket, ami hozzánk szól. Ebben rejlik a Szentírás bámulatos ereje, amit már több, mint kétezerkétszázhatvanöt nyelvre lefordítottak az afrikai és ázsiai benszülött törzseket is beleszámítva.
A Szentírás a keleti emberek nyelvén íródott, ezért sokszor szükségünk lehet lábjegyzetre, magyarázatra, hogy mit is akar mondani az írás.
   Tehát: Isten kegyelme, a mi akaratunk és az önismeret. Isten kegyelme, akarat, önvizsgálat.)


A prédikációt Schindler atya tartotta, melyben elmagyarázta a szeretet háromféle jelentését. A fília birtoklást jelent, tehát szeretlek, mert érdekem fűződik hozzád. Az erosz gyümölcsözőbb szeretet ennél. Az agapé jelentése szeretlek, mert szeretlek. Elfogadlak úgy, ahogy vagy. Nagyon fontosak az ember életében az álmok. Sokan már álmodni sem tudnak. Egyszer egy apuka azt mondta, gyakran nézik feleségével és kisgyermekükkel együtt a mesefilmet. Addig jó, amíg közösen töltik el az időt a mesefilm előtt, távol tartva magukat az agresszív dolgoktól.
   Sitz am Leben- Életbe ágyazva. Egyszer egy idős férfi mondta, akit még nem látott a templomban, hogy minden vasárnap este elcsendesedik, önvizsgálatot tart, imádkozik és hálát ad. Minden embernek fontos lenne önvizsgálatot tartani, értékelni a napját, egy hetét, egy évet és ehhez mérten elkezdeni, tervezni a jövőt.
A pesszimista fölkel ágyából és már korán reggel lemenni látja a Napot. Addig jó, amíg vannak álmaink, terveink, céljaink.


   Hatalomra törve, hangzik egy könyv címe. A mai világban bizony a hatalom, pénz, törtetés, játszik vezető szerepet. Ennél sokkal fontosabb egy szeretetteljes család, megértő feleség, gyerekek és a közösen eltöltött idő.
   A szeretet az nem egy szentimentális valami, hanem cselekedet. A szeretet egyenlő a cselekvéssel. Pál apostol is mondja: a hit cselekedetek nélkül halott. Imádkozzunk, hogy Isten vezessen bennünket és cselekedjük a szeretet cselekedeteit, ámen.
   Este Kiss István atya prédikált és ő is hangsúlyozta a média szerepét. A tévében nagyon sok az erőszakos műsor, agresszió és erkölcstelenség. Ezt látjuk nap mint nap. Szakadjunk ki a bűneink köréből, fordítsunk hátat rossz szokásainknak és az Isten kegyelme legyen életünk motorja. Legyünk szelídek és alázatosak, bocsássunk meg embertársainknak, áldjuk ellenségeinket. Éppen ez a nagy baj a mai világban, hogy az emberek nem tudnak kitörni a harag és gyűlölködés köréből, mindenhol az én győzelme kerül előtérbe.
Az evangélium is mondja, hogy ha megdobnak egy kővel, dobd vissza kenyérrel. Ha valaki egy mérföldútra kényszerít, menj el vele kettőre. Minden embernek van egy fekete listája, ahol azok a nevek szerepelnek, akik úgymond keresztbe tettek nekünk. Bocsássunk meg egymásnak, áldjuk egymást. A politika is visszaélésektől hangos, a törvényeknél is ott a kiskapuk. Járjunk az egyenes úton, amit Krisztus kijelölt nekünk.


   A Páduai Szent Antal plébánia lelkipásztori programjának alapgondolata 2007-ben: "Az ember támogatása lelkiekben és kapcsolataiban."
(A prédikációban elhangzott még délelőtt, hogy sokan nem tudják mi a feladatuk, hol a helyük. Többet képzelnek magukról, a zsebnapóleonok négy elemivel a partról akarják irányítani a hajót. Rohanó életünkben sokat vállalunk magunkra, elaprózzuk lelkileg is magunkat, nem figyelünk oda az igazán fontos dolgokra. Sokszor türelmetlenek leszünk, kivetítjük saját rossz dolgainkat másokra, belelátjuk a másik emberbe, holott lehet, hogy nem is ő az, aki az agresszor.
   Fontos az igaz hitből fakadó cselekedet. A szeretet apró cselekedeteivel legyőzhetjük a rosszat, legyőzzük a rosszat!
   Vidámmá teszem szívedet a bánatod helyett! Ámen.
(Az ezeréves kereszténység úgy pattant le Magyarországról, mint rossz lábasról a zománc; egy kísérlet során iskolás gyerekeket megkérdeztek, jövőjük tervezése szempontjából mit tennének az első helyre. Majdnem mindenki a családot tartotta legfontosabbnak és csak néhányan a pénzt, karriert. Húsz év elteltével ismét megkérdezték őket, ekkor már a többség a pénzt, karriert, míg csak néhányan a családot jelölték első helyre. A mai világban szembe kell néznünk az értékek válságával is; a gyerekek nehezen olvasnak, dadogva sokszor és pár mondatot is alig tudnak helyesen leírni, sok hibát vétenek. Megszokták a számítógépet, hogy ott elég lenyomni egy enter billentyűt.)
(Farsang vasárnapja)



Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése