2012. május 26., szombat

422. Új erőre kapjunk

Üdv kedves Olvasó!
2008.augusztus.10.Vasárnap.
Szentmise
   Vasárnap délelőtt a fél kilences szentmisén Schindler atya prédikált. Az evangélium az előző héten elkezdett folytatása volt. Jézus az ötezer ember táplálása után a Genezáreti-tó mellett felmegy a hegyre. Aki járt már Galileának ezen a részén, az tudja, hogy milyen gyönyörű itt a táj, tele van olajfaligetekkel és a környék éléskamrája. Sokan úgy képzelték el Jézust, hogy fáradhatatlan. Az ember Jézus, akinek szívében ott az Isten lelkének lángja, elfáradt. Gondoljunk bele, amikor az ember egész héten vagy egész nap tevékenykedik, emberek között van, akkor fel kell töltődnie, csendre vágyik. Jézus is felment a hegyre imádkozni és elcsendesedni.


   Ennek kapcsán említette meg Schindler atya, hogy egyszer búzaszentelés előtt elment autóval, hogy szedjen pár kalászt a nemesnádudvari határban. Éppen alkonyodott, lemenőben volt a Nap, de itt-ott még utolsó dallamaikat énekelték a pacsirták, amikor megállt az úton a búzatábla mellett. Ott sétálva és állva a természet közelében rádöbbent, hogy mennyire egyedül van itt most, sehol egy ember, se zaj. Érezte, szívta magába a csendet és úgy érezte, hogy mennyire gazdag, ez most mind az övé. Eszébe jutott Jézus tanítása, hogy a mezők liliomai nem szőnek és nem fonnak, Isten mégis táplálja és ruházza őket. Eszébe jutott Szent Ferenc Naphimnusza, amely a leggyönyörűbb természetről szóló ének Isten dícséretére. Nap fivérünk, Hold nénénk, Szél öcsénk, Tűz bátyánk, Víz húgunk. Nagyon sok szép vers szól még a természetről Illyés, Petőfi, Arany tollából is többek között. Családi kör; lelkem felszáll, mint börtönéből szabadult sas madár és végigtekint a végtelen rónaságon.


   Jézus elcsendesedett és imádkozott a hegyen. Pihenten és feltöltődve jött le onnan, amikor látta, hogy tanítványai hajója viharba keveredett. Elindult feléjük a vízen járva, hogy megmentse őket. Először megijedtek tőle, kísértetnek vélték, de később felismerték őt és Péter elindult feléje a vízen. Kételkedni kezdett, majd süllyedni a vízben, de Jézus megragadta karjánál fogva és megmentette. Péter megijedt a nagy hullámokat és a vihart látván, de Jézus mondta neki, amikor megmentette, hogy ne kételkedjen és ne legyen kishitű. Ne féljetek! Sokszor elhangzik ez a mondat a Bibliában. És legyen hitetek!
   Kedves Testvérek! Nagyon sok emberrel lehet találkozni, akik hétvégén kerékpárra szállnak és a természet közelében tekeregve feltöltődnek. Sokan kerekeznek így a Duna-töltésen is, mondja az atya. Szükségünk van erre, hogy új erőre kapjunk, kipihenjük magunkat. Ez nem luxus, ennyit meg kell tennünk önmagunkért és a másikért. Fitten, erővel és energiával telve, pihenten tudunk csak segíteni bajba jutott vagy gyengélkedő embertársainknak.
   Jézushoz hasonlóan csak kipihenve és fitten tudjuk észrevenni és kimenteni, kiemelni értékekkel teli embertársainkat az élet útján, ámen.


Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése