2012. május 31., csütörtök

427. A szeretetben együtt eltöltött percek

Üdv kedves Olvasó!
2008.szeptember.21.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. Az evangéliumban szó esett a mammonról és Istenről. Senki sem szolgálhat két úrnak. A mammon tulajdonképpen nem is pénzt, hanem tulajdont, vagyont jelent. Mik az igazi értékek az ember életében? Már Pál apostol is írja Timóteushoz címzett levelében, hogy az ima nagy értéket jelent. A könyörgés, esdeklés, hála Istenhez és a szentség és őszinteség. Az olvasmányban is elhangzott Ámós próféta könyvéből, hogy már Krisztus előtt 2500 évvel is ugyanaz jellemezte az embereket, mint manapság, csak akkkor még legalább megvárták, hogy elmúljék a "szombat". Mikor lesz már újhold, mikor múlik már el a szombat, hogy kisebb vékával, nagyobb súllyal, hamis mérleggel eladjuk, ami megmaradt és a szemetes búzát? Már akkor is kilóra megvették az embereket. Az üzlet, a verseny, a karrier a mai világban is értékként, hamis értékként tűnnek fel, ma is megveszik az embereket, igyekszik megvenni bennünket a világ. Az emberek üzletfelek lettek egymással, a szemét reklámok és a szupermarketek hamis értékeket közvetítenek. Melyek az igazi értékek?


   Egy kisfiúval beszélgetett az atya a hét folyamán, megkérte, hogy rajzolja le a családját. A kisfiú az apukájával kezdte a rajzot, majd anyukáját és testvéreit rajzolta le. Önmagát pedig a rajzlap aljára rajzolta, kisebb volt, mint újszülött kistestvére. Mikor az atya kérésére mesélni kezdett a szüleiről, azt mondta, hogy az apukája sokat dohányzik és félti, nehogy meghaljon, mert a cigarettás dobozra ez van írva, hogy halált okozhat. Ez a gyermek tele van szorongásokkal. Milyen értékeket mutathatunk fel gyermekeinknek? A mai világban a tulajdon, vagyon, birtoklás számít? Új autó, plazma tévé, verseny. A kisember örül, hogy a nap hevétől fáradtan fedelet tud adni gyermeke fölé és ruhát adhat neki, a hűtőszekrényben nem kaviár, hanem a legfontosabb alaptáplálékok vannak. Önmagunkat adni a legnagyobb érték. Az apa és az anya, a szülők személye, jelenléte, lelki békéje, mosolya mindennél fontosabb a kisgyereknek. Egy jó szó, egy nem elkapkodva, de szépen megterített asztal a vasárnapi ebédhez. A test és lélek egészsége, önmagunk egészsége, egészséges önmagunk, ez a legtöbb, amit adhatunk, a legnagyobb érték.


   Szent Vazul is mondja, hogy ne kapaszkodj a mulandó dolgokba, mintha örökkévalóak lennének, hanem ne vesd meg az örökkévalót, mintha mulandók lennének. Egy tihanyi perjel írásából származik a következő részlet, mely Tolsztoj egyik könyvében is szerepel: Mennyi föld kell egy embernek? Pahov, az orosz paraszt hírül vette, hogy a baskírok akkora földet adnak ingyen, amennyit egy ember napkeltétől napnyugtáig körbe tud járni, de mire lemegy a Nap, addigra vissza kell érni a kiindulási pontig. Ez a történet abban az időben játszódott, amikor az ősz és a tél, tavasz és nyár már-már összeolvadtak, karácsony előtt mindenki eladni és venni, birtokolni akart, kinek mije van. Szóval Pahov elindult napkeltekor, sietve ment, itt-ott hagyott egy-egy ásónyomot, délidőre elég messze ért, de gyorsan meg kellett fordulnia, hogy napnyugtáig visszaérjen. Futva ment, zihált, a napkorong vörösen izzott és félig a láthatár alá bukott. A baskírok a dombtetőről figyelték és mire a Nap a horizont alá bukott, Pahov a fáradtságtól elalélva a kiindulóponthoz visszaért, összeesett és meghalt. Mennyi föld kell egy embernek? A baskírok kimérték Pahov részét: két méter hosszú és fél méter széles. Porból vagyunk és porrá leszünk. Mit ér, ha az ember az egész világot is megnyeri, de lelkében kárt vall? Egészséges önmagunkat adni szeretteinknek, ez a legnagyobb érték. A szeretetben együtt eltöltött percek. Ámen.


Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése