2012. június 2., szombat

429. Az igazi gazdagodás útja

Üdv kedves Olvasó!
2008.október.05.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. Az evangéliumban a szőlőről volt szó, hogy a gazda rábízza szőlejét a munkásokra, akik először a termésért elküldött szolgákat, majd a gazda fiát is megölik. Ez a történet három evangélistánál is előfordul, Máté, Márk, Lukács is fontosnak tartotta, hogy leírják. Miként a prófétákat is megkövezték, kivégezték, úgy Jézust is keresztre feszítették.
A zsidók pedig nagyon várták annak idején a Messiást, mégis éles ellentétben álltak a keresztényekkel. Tacitus is megemlíti a keresztényeket egyik írásában, de érdekes, hogy még ő is összekeveri a zsidókkal őket. Úgy ír beszámolójában a második század környékén, hogy Claudius császár idejében (Kr.u. 41-51) bizonyos Christos zsidókat bujtogatott lázadásra, akiket elűztek. Később a keresztények már jól különváltak a zsidóktól és megtudták fogalmazni magukat a zsidókkal szemben.


   A "bezzeg én" beteges mentalitása ma is jellemző az emberekre, amikor saját magunkat a másikhoz képest fogalmazzuk meg, vagyis saját magunkhoz képest fogalmazzuk meg a másik embert. A gondatlan intéző, a gonosz szőlőműves, a szegény szerencsétlen is emberek, csak rohanva nem vesszük észre az értékeket. A mai rohanó világban elmegyünk egymás mellett. Kőrösi-Csoma Sándor a nagy Kelet-kutató útrakelt és felfedezte a Kelet csodás világát. Saját maga útját járta, önmagában felfedezte a jót, szomjazta a tudományt. Schindler atya is mesélte, hogy sokáig járt Nemesnádudvarra autóval és egyszer, amikor először ment biciklivel, fedezte fel egy szőlő és egy táj csodáját, pompáját. Amikor lassan ment el mellette, nyílt meg igazán előtte a táj. Mi is vegyük észre a másik emberben az értékeset, önmaga jóságát. Ne magunkhoz képest fogalmazzuk meg a másik embert, a "bezzeg én" beteges mentalitásával. Vegyük észre a másik ember értékeit és önmagunk értékeit, ezért imádkozzunk. Ámen.
(Ez az igazi gazdagodás útja. Fontos a tolerancia.)


Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése