2012. június 4., hétfő

431. Hogyan tanulhatsz meg szeretni?

Üdv kedves Olvasó!
2008.október.26.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. Az evangélium Máté írásából volt, amikor a szadduceusokat elhallgattató Jézust farizeusok kérdezik alattomosan, hogy mi a fő törvény. (Pedig ők maguk nagyon is tudják, hiszen tanítják tanítványaiknak.) Jézus erre azt válaszolta: Szeresd Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és minden erődből, ez a legnagyobb parancs. A másik, amit még emellé tett, s újdonság volt a farizeusok szemében: Szeressed felebarátodat, mint tenmagad. E két parancsolaton áll a törvény és a próféták.


   Az ember állandóan új energiák után kutat. Az olaj, gáz mind-mind szükségesek, hogy fűteni tudjunk, hogy menjenek az autók. Az embernek lelki energiára is szüksége van. Képzeljük el, amikor az autóban elfogy az üzemanyag és rángatni kezd a motor. Így van ez akkor is, amikor az ember környezetéből eltűnnek a szeretett emberek. Az ember szeretetre vágyik. Tegnap esküvő volt a templomban és Schindler atya azt mondta a házasulandó ifjú párnak, hogy a házasság olyan, mint a tánc. Mi kell hozzá? Három dolog kell hozzá: Tudjanak táncolni, akarjanak táncolni és legyen hozzá zene. A zene teszi működőképessé az egészet, nélküle nem lesz belőle semmi. A szeretet táncához szükséges Isten és a környezetünk szeretete. Az ember csak annyira tud szeretni, amennyire megtanulja szüleitől. Se jobban, se kevésbé! Annyira hisznek a feladatukban és annyira szeretnek, ahogy azt szüleiktől látják, ezért fontos a példa. Életünk első három évében alakul ki az a munkamodell, amely azután végigkísér bennünket. Ez alakítható, de meghatározó.


   Volt egy felmérés, hogy a legvérengzőbb és legelvetemültebb bűnözők nevelőszülőknél, azokat sokszor váltogatva vagy intézetekben nőttek fel. Nem volt társuk. A szeretet táncát egy életen át járjuk, itt akkor van kicsengetés, amikor véget ér az élet. Minden nap tanuljuk. Nem azok a legsikeresebbek az életben, akiknek öt diplomájuk van, hanem akik szeretnek. Jézus az elnyomottakat és a szegényeket karolta fel, Pál apostol is úgy ír a Timóteushoz címzett levelében, hogy akik hisznek, azokat megdícséri és példaként állítja a többi ember elé. Nagyon fontosak az erények, minden embernek vannak erényei. Egy kicsit büszkék is lehetünk erre, hiszen nem látnánk izgalmas meccseket a tévében, hanem otthon heverésznénk a házainkban. Minden embernek vannak értékei, erényei. A szeretet nem érzés, elsősorban nem csak az, hanem mozgás, cselekvések sorozata, erőfeszítés. Szalézi Szent Ferencet kérdezi egy tanítványa, hogyan birtokolhatja, hogyan tanulhatja meg a szeretetet? A válasz erre egy az volt, hogy Szalézi Szent Ferenc visszakérdezett: Hogyan tanultál meg járni? Járva. Hogyan tanultál meg írni? Írva. Hogyan tanulhatsz meg szeretni? Szeretve, amit minden nap gyakorolni kell, ámen.


Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése