2012. június 6., szerda

433. Mikor jön el valójában Jézus?

Üdv kedves Olvasó!
2008.november.09.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. Máté evangéliumából volt a részlet, a tíz szűzről szólt, amikor menyegzőre készültek. Öten vittek olajat az útra, öten nem. Az okos szüzeknek végig világított a mécses, míg a balgák lekéstek a menyegzőről, mert nem volt elég olajuk. Jézus azt akarta mondani ezzel a példázattal, hogy mindig legyünk készek a vele való találkozásra, mert sosem tudhatjuk, mikor jön el az utolsó óránk.


   Schindler atyának volt egy ismerős pap barátja, akit egyszer meglátogatott. Egy rendházban élt és csak a legszükségesebb dolgok voltak a szobájában. A többi dolog szép rendben, bekötözött dobozokban, mindig indulásra készen álltak. Mikor megkérdezte ezt a papot, az volt a válasza, hogy az érseke bármikor szólhat neki, hogy átnevezi, tehát el kell költöznie, tovább kell állnia. Azóta is így állnak azok a dobozok a szobájában, immár 21 éve. Volt egy tanára Schindler atyának gimnáziumi évei alatt Pannonhalmán, Dániel tanár úr, aki biológiát tanított. Nagy tekintélye volt, mindig abban reménykedtek titkon, hogy talán elmarad a következő óra, de meglátták a folyosó alatt feltűnni a cipőjét, majd a reverendáját és végül megjelent az egész alakja. Kihívta a felelőt, kérdezett tőle és amikor kiderült, hogy nem tanult, azt mondta: Hát ma nem készültél, egyes, leülhetsz. A felelő, akiről szakadt a veríték, helyre ment és leült.


   Nagyon fontos a felkészültség. Mindig felkészültnek kell lennünk. Minden nap, minden héten. Még a mondatunkra is fel kell készülnünk, amit kimondunk és amikor kommunikálunk a másik emberrel. Mikor jön el valójában Jézus? Az első században a keresztények várták az eljövetelét, nagyon közelinek érezték. Voltak, akik tétlenségben várták éppen ezért, pedig a mondás is úgy hangzik: aki nem dolgozik, ne is egyék. Mindig késznek kell állnunk, felkészültnek kell lennünk, tenni kell a dolgunkat. Van egy nagyon szép írás, amely arról ír, hogy Jézus ott van bennem, előttem és mögöttem; alattam és fölöttem, tőlem jobbra és balra; ott van a küszöbömön, az ágyam fejénél. Ott van a szívekben, amikor gondolnak valakire, a mondatokban, amiket kimondunk, a tekintetünkben, amikor ránézünk valakire és a füleinkben, amikor mondanak, hallunk valamit.


   Jézus már itt van, jelen van. Prokopp mondta egyszer, hogy a tudás a legarisztokratikusabb, legnemesebb emberi tulajdonság. De ettől jóval fontosabb az érzelmi intelligencia. Amikor ismerjük és használni is tudjuk saját érzelmeinket, amikor urai vagyunk azoknak. A mai világban jellemző az emberekre az érzelmi kontroll teljes hiánya. Fontos az empátia, türelem, megértés. Sokan nincsenek tisztában a saját érzéseikkel, nem tudják kifejezni azt. Mint az öt szűz, akik balgaságukról, az olaj fontosságáról talán nem is tudtak, nem tartották fontosnak azt. Ismerjük a saját érzéseinket és tudjuk használni azokat, uralkodni fölöttük és irányítani azokat, legyünk tisztában önmagunkkal és legyünk fölkészültek, mint az öt okos szűz, akiknek volt elegendő olaj a lámpásaikban és felkészülten várták a vőlegényt, ámen.


(Még volt két dolog, amiről beszélt Schindler atya a misén, az egyik az érzelmi kontroll hiányáról szólt a mai világban. Amikor egy gimnáziumban egy volt diák lövöldözni kezdett és sokakat megölt és megsebesített a diákok közül. Egy szebb példa ettől,  amikor valaki kontrollálni tudja az érzelmeit, a zene. Ahol a művész teljesen azonosul a hangszerével és megérinti a közönséget, az egyes embert. Szépség és harmónia születik.)
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése